M
magda4243
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Sytuacja wygląda w skrócie tak - na początku roku 2014 rozpoczęto egzekucję komorniczą wobec mojego taty, ponieważ nie płacił należnych mi alimentów. W tym samym roku ukończyłam 18 lat, w sumie do dziś nie zastanawiałam się nad tą sprawą, aczkolwiek tato się ze mną skontaktował. Ma 20tys zaległości w tym momencie, podobno już policja się odzywała. Wiem, że sytuacja materialna jego jest słaba, ściągalny też nie jest dlatego od tamtego czasu ani grosza komornik mu nie zajął i szczerze mówiąc mam już gdzieś te pieniądze od niego. Chciałam się dowiedzieć jak to jest - czy ja mogę wnieść do komornika o umorzenie mu tych zaległych alimentów? Jeśli tak to co ja miałabym tam napisać, czy muszę uzasadniać taką decyzję? I druga sprawa taka, że wiadomo - do komornika sprawę zgłaszała jeszcze wtedy moja matka więc widnieje tam jako mój pełnomocnik. Czy "z automatu" po osiągnięciu pełnoletności ta sprawa należy do mnie, czy też tutaj trzeba jakieś wnioski składać? Jestem kompletnie zielona w tym temacie....