Wniosek o umorzenie zaległych alimentów ojca

• Autor wątku Autor wątku magda4243
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magda4243

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Sytuacja wygląda w skrócie tak - na początku roku 2014 rozpoczęto egzekucję komorniczą wobec mojego taty, ponieważ nie płacił należnych mi alimentów. W tym samym roku ukończyłam 18 lat, w sumie do dziś nie zastanawiałam się nad tą sprawą, aczkolwiek tato się ze mną skontaktował. Ma 20tys zaległości w tym momencie, podobno już policja się odzywała. Wiem, że sytuacja materialna jego jest słaba, ściągalny też nie jest dlatego od tamtego czasu ani grosza komornik mu nie zajął i szczerze mówiąc mam już gdzieś te pieniądze od niego. Chciałam się dowiedzieć jak to jest - czy ja mogę wnieść do komornika o umorzenie mu tych zaległych alimentów? Jeśli tak to co ja miałabym tam napisać, czy muszę uzasadniać taką decyzję? I druga sprawa taka, że wiadomo - do komornika sprawę zgłaszała jeszcze wtedy moja matka więc widnieje tam jako mój pełnomocnik. Czy "z automatu" po osiągnięciu pełnoletności ta sprawa należy do mnie, czy też tutaj trzeba jakieś wnioski składać? Jestem kompletnie zielona w tym temacie....

Wniosek do komornika o wycofanie egzekucji zaleglych i biezacych alimentow. Nic nie musi Pani uzasadniac. To Pani pieniadze (nie mamy) i moze Pani robic co chce. Nalezy pamietac jednak, ze nie bedzie miala Pani pozniej mozliwosci ich odzyskac (bedzie miala zastosowanie przedawnienie z uplywem lat 3).
Jesli nie zanosi sie aby ojciec uzyskal kiedys majatek np. jakis spadek, to faktycznie tutaj bedzie to kwestia bardziej moralna.
Jesli jest Pani samodzielna, to ojciec powinien udac sie z Pania do notariusza i zawrzec ugode znoszaca obowiazek alimentacji.

Dziękuję za odpowiedź. Jeśli chodzi o udanie się wraz z ojcem do notariusza, to może być z tym ciężko, ponieważ mieszkamy na dwóch różnych końcach Polski. Jedyny sposób w jaki mogę próbować cokolwiek załatwiać to drogą pocztową.

Wniosek do kimornika moze Pani wyslac droga pocztowq. Tak samo moze Pani napisac oswiadczenie ojcu, ze jest Pani samodzielna i od dnia x zwalnia Pani go z obowiazku alimentacji. Niestety poniewaz istnieje wyrok, to jego zniesienie lezy w interesie ojca. To on powinien do Pani przyjechac i zaplacic za notariusza/ewentualnie zlozyc pozew do sadu (i tak bedzie to w Pani miejscu zamieszkania).

Powrót