Wniosek o ustalenie obywatelstwa - dane meldunkowe

• Autor wątku Autor wątku ElGringer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ElGringer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Staram sie o udowodnienie dziedziczenia obywatelstwa niemieckiego po pradziadku z V I (mam kopie Volkslisty) bedacym imigrantem w Niemczech w latach 70.

W ramach wniosku musze wykazac wszystkie miejsca zamieszkania moje, mojego ojca, mojego dziadka i pradziadka powyzej 6 miesiecy. Nie mam problemu ze wskazaniem danych moich i mojego ojca. Nie znam natomiast dokladnych danych danych dotyczacych miejsc zamieszkania mojego dziadka i pradziadka, ktorzy juz nie zyja. Co wiecej, nie znam dokladnych miejsc zamieszkania mojego pradziadka po jego wyjezdzie do Niemiec, za wyjatkiem znania daty i miejsca zgonu. Niestety moja rodzina nie moze mi pomoc.

Jak istotne jest wpisanie absolutnie dokladnych danych meldunkowych dotyczacych mojego dziadka i pradziadka? Czy istnieja instytucje w Polsce i w Niemczech ktore moglyby udzielic mi szczegolowych danych meldunkowych dotyczacych tych osob?

BVA interesuje najbardziej miejsce zamieszkania w momencie wpisu na Volkslistę. Jeżeli posiadasz jej kopię, to pewnie znajduje się na niej także miejsce zamieszkania przodków. Jeżeli twój dziadek dokonał samodzielnie wpisu na Volkslistę (jeśli dobrze pamietam - miał ponad 16 lat w momencie wpisu), wówczas to jego dokumenty i dane są dla ciebie znaczące. Pradziadek wówczas „wypada”. O zamieszkaniu w Niemczech zrobiłbym jedynie wzmiankę o wyjeździe w latach 70. i o dokładniej dacie zgonu w DE - powojenne miejsca zamieszkania w Niemczech są w procesie „na Volkslistę” bez znaczenia.

Powrót