A
amenorektyk
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Mąż Mojej Przyjaciółki ma problem z wyegzekwowaniem swoich podstawowych praw pracowniczych. Z tym obecnym Pracodawcą się właśnie pożegnał po trzech miesiącach pracy, ale nie może wyegzekwować od niego ostatniego wynagrodzenia jak i tego od połowy drugiego miesiąca pracy. Pracował u niego przez te 3 ostatnie m-ce i wypłaty dostawał tylko do ręki pod stołem. A więc totalnie z pominięciem ZUS-u i Urzędu skarbowego. Chce skłonić pracodawcę do wygenerowania zaległej umowy o pracę i do odprowadzenia wszystkich zaległych składek jak FUS, emerytalne, chorobowe, rentowe, wypadkowe, itp, oraz po to aby dostać PIT-11 w przyszłym roku. Mąż Przyjaciółki ma też sprawę o alimenty na dziecko z poprzedniego związku i za 4 miesiące niepłacenia alimentów dostał krótki wyrok, który odbywa w systemie dozoru elektronicznego. Poszedł z tą sprawą do Państwowej Inspekcji Pracy aby dowiedzieć się Co może zrobić w tej sprawie? Prawnik z PIP poradził mu aby wypisać dwa dokumenty: Sprawa 1) Wniosek o ustalenie stosunku pracy. Ale czy można to wypisać gdy jedynym dokumentem poświadczającym świadczenie pracy jest zgoda tego pracodawcy aby chłopak mógł świadczyć pracę w systemie dozoru elektronicznego? Jest też cała 4 miesięczna korespondencja sms-owa na Whats ap. I ewentualnie zgodzi się świadczyć w sprawie jeden jego kolega który był w podobnej sytuacji. Czy to wystarczy? Pytanie moje brzmi: Gdzie on powinien złożyć ten Wniosek o ustalenie stosunku pracy. Do Sądu Pracy przy Sądzie Rejonowym - Wydział Pracy i czegoś tam? Czy jeszcze gdzie indziej.? Prawnik z PIP nie chce się tym zająć bo on ma prikaz zajmować się tylko sprawami ludzi którzy mają umowy o pracę. A ci z umowami zlecenie i ci co zgodzili się na pracę bezumowną z zapłatą pod stołem to są olani przez system. I tu prywatna uwaga - Ktoś powinien zrobić odgórnie i ustawowo z tym porządek. I Sprawa 2) Wezwanie czy też Pozew o zapłatę zaległego wynagrodzenia za te ostatnie półtora miesiąca. I tu pytanie: Czy on może się starać o tą zapłatę bez ustalania stosunku pracy? Czy najpierw obligatoryjnie musi wystąpić i ustalić ten stosunek pracy? Zaznaczam że już 2 tygodnie temu się pożegnał z tym poprzednim pracodawcą. Ale ma długą korespondencję na komunikatorze z tym pracodawcą i dołączy ją do obu spraw. I tu pytanie może absurdalne a może nie - Czy tą korespondencję też musi dołączyć do tego pozwu o zapłatę? Czy wystarczy ją dołączyć do wniosku o ustalenie stosunku pracy ?? Dziękuję z góry za odpowiedź.
Ostatnia edycja: