Wniosek o ustanowienie kuratora w sądzie rodzinnym

• Autor wątku Autor wątku darkmaind
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darkmaind

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

mam taki problem, bliska mi osoba, która ma stwierdzone upośledzenie w stopniu umiarkowanym i nie ma jeszcze ubezwłasnowolnienia, wpadła w bardzo złe towarzystwo, nie będę się tutaj o tym rozpisywał, to sprawa już dla prokuratury. Niemniej znajoma kurator doradziła mi, abym postarał się o wytyczenie kuratora dla tej osoby w sądzie rodzinnym, z tego, co mówiła ta znajoma, kurator ten może jeszcze pomóc, w sprawie o ubezwłasnowolnienie. Czy ktoś z was mógłby poratować mnie wzorem takiego wniosku do sądu rodzinnego?

I mam jeszcze pytanie może trochę abstrakcyjne, lecz łapie się każdej szansy. Czy prawo przewiduje możliwość podpisania umowy cywilno-prawnej pomiędzy dwojgiem członków rodziny, chodzi oczywiście o mnie i osobę upośledzoną umysłowo, o świadczenie opieki do uzyskania ubezwłasnowolnienia, chodzi o stały monitoring przebywania tej osoby, możliwość kontroli nad znajomymi, dostęp do wiadomości z grup społecznych itp. Dodam, że umowa byłaby sporządzona i podpisana przy adwokacie, bez zmuszania oczywiście. Aktualnie już posiadam pełny wgląd do dokumentacji medycznej, biurokratycznej itp. Nie wyklucza to oczywiście wniosku o kuratora.

Dzięki za odpowiedź.

Jeżeli toczy się już postępowanie o ubezwłasnowolnienie to można złożyć już w ramach tej sprawy wniosek (1 egzemplarz, bez opłaty) o ustanowienie doradcy tymczasowego dla osoby, której dotyczy postępowanie. Uprawnienia doradcy wynikają z postanowienia sądu ale generalnie ma on chronić osobę i mienie osoby, której postępowanie dotyczy w tym reprezentować ją. Przykładowy wniosek znajduje się m.in. na stronie Sądu Okręgowego w Nowym Sączu.
Przepis prawny:
art. 548 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Jeżeli wniosek o ubezwłasnowolnienie dotyczy osoby pełnoletniej, sąd może na wniosek uczestnika postępowania lub z urzędu, przy wszczęciu lub w toku postępowania, ustanowić dla niej doradcę tymczasowego, gdy uzna to za konieczne dla ochrony jej osoby lub mienia.
§ 2. Przed ustanowieniem doradcy tymczasowego należy wysłuchać osobę, której dotyczy wniosek o ubezwłasnowolnienie.
§ 3. Doradcą tymczasowym należy ustanowić przede wszystkim małżonka, krewnego lub inną osobę bliską, jeżeli nie stoi temu na przeszkodzie wzgląd na dobro osoby, której dotyczy wniosek o ubezwłasnowolnienie.
§ 4. Sąd może zwrócić się do organizacji pozarządowej wymienionej w art. 546 § 3 o wskazanie osoby, która mogłaby być ustanowiona doradcą tymczasowym.
§ 5. Postanowienie o ustanowieniu doradcy tymczasowego staje się skuteczne z chwilą doręczenia go osobie, której dotyczy wniosek. W wypadkach określonych w art. 556 postanowienie staje się skuteczne z chwilą wydania.

art. 549 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Osoba, dla której ustanowiono doradcę tymczasowego, ma ograniczoną zdolność do czynności prawnych na równi z osobą ubezwłasnowolnioną częściowo.
§ 2. Do doradcy tymczasowego stosuje się przepisy o kuratorze osoby częściowo ubezwłasnowolnionej.

Nie mam jeszcze zlożonego wniosku, kompletuje dokumentację. Dziś po rozmowie z prawnikiem dowiedziałem się, że sąd przydzieli nam kuratora od razu do prawy o ubezwlasnowolnienie, także ten mam ogarnięty. Dziękuje bardzo.

Powrót