wniosek o uzasadnienie wyroku a termin na wniesienie kasacji

• Autor wątku Autor wątku Sachalin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Sachalin

Sachalin

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 979
Chyba pytanie retoryczne:
czy czas, w którym WSA przygotowuje uzasadnienie do wyroku jest "odliczony" od ostatecznego terminu wniesienia skargi kasacyjnej, czy też termin wniesienia kasacji (30 dni od orzeczenia) jest zawity, bez względu na termin wydania uzasadnienia?

Art. 177 § 1 ppsa

Skargę kasacyjną wnosi się do sądu, który wydał zaskarżony wyrok lub postanowienie, w terminie 30 dni od dnia doręczenia stronie odpisu orzeczenia z uzasadnieniem.

A zatem uznałbym za "odliczony".

po wyroku składa się wniosek o przysłanie uzasadnienia (7 dni od dnia ogłoszenia wyroku przez WSA - oddalenie skargi), później WSA ma 7 dni na przysłanie uzasadnienia i dopiero później liczymy 30 dni na kasację?

czy wnosi się jakąś opłatę za sporządzenie uzasadnienia i kiedy ją uiścić?

Kenny97 napisał:
czy wnosi się jakąś opłatę za sporządzenie uzasadnienia i kiedy ją uiścić?
100zł za wniosek. Można załączyć potwierdzenie uiszczenia wpisu już do wniosku, ewentualnie SA wezwie do usunięcia braków formalnych.

Kenny97 napisał:
później WSA ma 7 dni na przysłanie uzasadnienia

Nie.

Ustawa o postępowaniu przed sądami administracyjnymi:
Przepis prawny:

Art. 141
§ 1. Uzasadnienie wyroku sporządza się z urzędu w terminie czternastu dni od dnia ogłoszenia wyroku albo podpisania sentencji wyroku wydanego na posiedzeniu niejawnym, z zastrzeżeniem § 2.
§ 2. W sprawach, w których skargę oddalono, uzasadnienie wyroku sporządza się na wniosek strony zgłoszony w terminie siedmiu dni od dnia ogłoszenia wyroku albo doręczenia odpisu sentencji wyroku. Uzasadnienie wyroku sporządza się w terminie czternastu dni od dnia zgłoszenia wniosku.

Czyli czternaście dni od dnia złożenia wniosku. Do tego należy doliczyć czas na doręczenie uzasadnienia.

jeżeli oddalą sporządzam wniosek (7 dni od dnia ogłoszenia muszę go wysłać) i czekam aż przyślą uzasadnienie, od dnia odbioru uzasadnienia liczą 30 dni na kasację

interesuję się tym tematem bo niedługo mam sprawę w WSA a jak będzie oddalona to chciałbym kasację

czy od opłaty za sporządzenie uzasadnienia (100 zł) przysługuje jakieś zwolnienie z kosztów? zapłaciłem opłatę przy skardze do WSA wpis 200 zł i jakby mi oddalili to kolejne 100 zł jest dla mnie dość dużym obciążeniem finansowym?

Kenny97 napisał:
czy od opłaty za sporządzenie uzasadnienia (100 zł) przysługuje jakieś zwolnienie z kosztów? ?

jeśli nie miał pan przyznanego prawa pomocy, to nie

w takim razie nie można wnieść skargi kasacyjnej nie czytając treści uzasadnienia?

jeśli sąd odrzucił skargę, to nie

Jeżeli skarga do WSA była z zakresu pomocy społecznej i była zwolniona z kosztów to czy w przypadku oddalenia skargi za uzasadnienie wyroku trzeba wnosić opłatę?

tak, za uzasadnienie niestety tak

Kenny97 napisał:
później WSA ma 7 dni na przysłanie uzasadnienia
Na pewno na PRZESŁANIE? Na pewno 7 dni?
Właśnie mija miesiąc od dnia złożonego wniosku. Uzasadnienia ni widu, ni słychu...

Powrót