Wniosek o wcześniejsze wydanie prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku wozniaq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wozniaq

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam

W dniu 08.09.2020 uległem chwili zapomnienia i przekroczyłem o 55km/h prędkość w terenie zabudowanym. Nie kłóciłem się z Panami mundurowymi, zdaję sobie sprawę, że dałem ciała, mandat zapłaciłem, grzecznie przeprosiłem, odjechałem do domu. Jakoś przeżyłem starcie z żoną ;)

Może to głupie że dopiero teraz o tym pomyślałem ale z utratą prawa jazdy na 3 miesiące musiałem pożegnać się z pracę dodatkową jako kurier, oraz muszę zrezygnować z wyjazdów służbowych w "pierwszej" pracy przez co premie też idą w dół.
Dochodzi nieszczęsny covid, który również blokuje transport publiczny (dużo mniejsza ilość osób w tramwaju i autobusie)

Moje pytanie brzmi - czy jest szansa na skrócenie okresu zatrzymania prawa jazdy po wysłaniu stosownego pisma do starosty ?

Witam ponownie

Grzecznie przeczekałem 3 miesiące, nawet zaoszczędziłem trochę grosza więc ma to swoje plusy ;)

Stwierdziłem, że nie będę otwierać nowego tematu więc zadam pytanie dotyczące powyższego wpisu tutaj:

Okres zatrzymania prawa jazdy kończy się 9.01.2021 (nie mogę prowadzić pojazdu do 8go włącznie)
Wszedł przepis, że od 05.12.2020 nie trzeba mieć przy sobie prawa jazdy. Czy w związku z tym mogę prowadzić samochód już 09.01 pomimo braku odbioru prawa jazdy od starosty, mając przy sobie tylko pismo otrzymane od policji w momencie zatrzymania pj ? na tym piśmie widnieje data do kiedy pj mam zatrzymane. Czy może jednak mogę prowadzić pojazd dopiero po odebraniu pj od statosty.

Pozdrawiam

Powrót