wniosek o wgląd do akt sprawy w prawie oświatowym

• Autor wątku Autor wątku sionka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sionka

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Witam szanowne grono ekspertów!

Uprzejmie proszę o podpowiedź, co zrobić w poniższej sytuacji:

Na podstawie stosownego paragrafu ustawy KPA złożyłam wniosek o umożliwienie wglądu w akta sprawy po kontroli, która została przeprowadzona przez Mazowieckiego Kuratora Oświaty w jednostce oświatowej w związku ze złożonym przeze mnie 'wnioskiem o interwencję' ze względu na naruszenie ustawy o systemie oświaty. Wniosek o wgląd do akt umotywowałam chęcią zapoznania się dokumentacją zgromadzoną w toku kontroli ze względu na występujące rozbieżności między faktami podanymi w protokole pokontrolnym a stanem faktycznym.

Inspektorzy MKO do których udałam się wraz z pisemnym wnioskiem ustnie odmówili mi wglądu w akta. W związku z tym złożyłam zażalenie do MEN na brak wydania postanowienia i poprzestanie na ustnej odmowie.
W ciągu 30 dni MKO odpisało, że kontrola była doraźna i nie została wszczęta na mój wniosek, więc nie jestem stroną w sprawie. Ponadto, napisano że kuratorium sprawuje kontrolę na podstawie zapisów ustawy o systemie oświaty, a nie ustawy kodeks postępowania administracyjnego, więc akta sprawy nie podlegają udostępnianiu do wglądu.
MEN odpisało na moje zażalenie, że podziela stanowisko MKO i akta nie są udostępniane do wglądu.

Proszę o podpowiedź, co można zrobić z tą sprawą: w jakim trybie i do kogo się zwrócić/odwołać? Czy to jest w ogóle możliwe, że akta sprawy prowadzonej w jednostkach nadzoru pedagogicznego nie są udzielane do wglądu, mimo, iż kontrola została wszczęta bezpośrednio po złożeniu przeze mnie wniosku o interwencję?

Z góry dziękuję za wszelkie cenne podpowiedzi.
Pozdrawiam,

Powrót