Wniosek o wydanie odpisu

• Autor wątku Autor wątku Anomek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anomek

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Witam

Złożyłem wniosek 01.12.2020 od wydanie odpisu prawomocnego nakazu zapłaty bo gdzieś się zgubił.

"WNIOSEK O WYDANIE ODPISU PRAWOMOCNEGO NAKAZU ZAPŁATY

Wnoszę o wydanie 1 odpisu prawomocnego nakazu zapłaty z dnia 25 luty 2011 wraz z klauzulą wykonalności Sądu Rejonowego w XXXXXX, Wydział Cywilny, sygn. Akt I Nc xxx/xx/x .
"

i otrzymałem odpowiedź :

Sąd Rejonowy postanawia:
oddalić wniosek powoda z dnia 01.12.2020 r. o doręczenie tytuły wykonawczego.
Uzasadnienie
W dni 25.02.2011 r. Sąd wydał nakaz zapłaty w sprawie z powództwa XXXX XXXX przeciwko XXXXX XXXXX o zapłatę. Nakaz ten uprawomocnił się dnia 09.04.2011 r. Postanowienie z dnia 13.04.2011 r. Sąd nadał z urzędu klauzulę wykonywalności prawomocnemu nakazowi zapłaty z dnia 25.02.2011r. Tytuł wykonawczy doręczono powodowi w dniu 28.04.2011 r. W tej więc sytuacji wniosek powoda z dnia 01.12.2020r. jako niezasadny podlegał oddaleniu na podstawie art. 7821 k.p.c

O co tutaj chodzi?
Będę wdzięczny za pomoc.

Ostatnia edycja:
Anomek napisał:
Sąd Rejonowy postanawia:
oddalić wniosek powoda z dnia 01.12.2020 r. o doręczenie tytuły wykonawczego.
Uzasadnienie
W dni 25.02.2011 r. Sąd wydał nakaz zapłaty w sprawie z powództwa XXXX XXXX przeciwko XXXXX XXXXX o zapłatę. Nakaz ten uprawomocnił się dnia 09.04.2011 r. Postanowienie z dnia 13.04.2011 r. Sąd nadał z urzędu klauzulę wykonywalności prawomocnemu nakazowi zapłaty z dnia 25.02.2011r. Tytuł wykonawczy doręczono powodowi w dniu 28.04.2011 r. W tej więc sytuacji wniosek powoda z dnia 01.12.2020r. jako niezasadny podlegał oddaleniu na podstawie art. 782§ 1 k.p.c
a jak uzasadniono wniosek o wydanie drugiego odpisu nakazu zapłaty, i czy w uzasadnieniu wniosku podano przyczynę utraty (zagubienia) tego pierwszego i czy w uzasadnieniu wniosku wskazano, po co powodowi drugi odpis tytułu wykonawczego?

robinson21 napisał:
a jak uzasadniono wniosek o wydanie drugiego odpisu nakazu zapłaty, i czy w uzasadnieniu wniosku podano przyczynę utraty (zagubienia) tego pierwszego i czy w uzasadnieniu wniosku wskazano, po co powodowi drugi odpis tytułu wykonawczego?

Nie było żadnego uzasadnienia, po prostu wniosek o odpis. Parę chwile temu dowiedziałem się że musi to być złożony wniosek o wydanie utraconego tytułu wykonawczego w miejsce utraconego. Znalazłem formularz jednak zastanawia mnie jaki mam podać powód, gdyż zgubienie podobno nie wchodzi w grę. @robinson21 może jesteś coś w tym temacie napisać?

a tak z ciekawości po co Ci drugi odpis prawomocnego nakazu zapłaty?, przecież jak dłużnik będzie mądry, to wytoczy pozew opozycyjny z zarzutem przedawnienia, chyba że po dniu 13.04.2011 r. były prowadzone egzekucje komornicze,

robinson21 napisał:
a tak z ciekawości po co Ci drugi odpis prawomocnego nakazu zapłaty?, przecież jak dłużnik będzie mądry, to wytoczy pozew opozycyjny z zarzutem przedawnienia, chyba że po dniu 13.04.2011 r. były prowadzone egzekucje komornicze,

Zagubił się, a komornik na podstawie kopii nie może działać. Tak była prowadzona egzekucja komornicza w 2019 jednak bezskuteczna. Czy są tutaj jakieś przeciwskazania?

robinson21 napisał:
zgadza się,

rozwiń,

Czy są przeciwskazania by złożyć wniosek o wydanie utraconego tytułu wykonawczego w miejsce utraconego jeśli powód będzie "zagubienie"? Czy wtedy wniosek jest odrzucany? Jesteś w stanie coś podpowiedzieć?

Powrót