Wniosek o wyjawienie majatku

• Autor wątku Autor wątku s1xteen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

s1xteen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich, dostalem sms z firmy windykacyjnej o nastepujacej tresci:
"Przygotowalismy wniosek dot, wyjawienia Twojego majatku zgodnie z art. 913. KPC. Tylko wplata do xxx wstrzyma dalsze dzialania i uchroni przed dodatkowymi kosztami"

Ogolnie wykupili przedawniony mandat, na poczatku do mnie dzwonili i nawet odebralem. Z rozmowy wyniklo, ze wiedza ze mandat jest przedawniony dlatego nie kieruja sprawy do sadu tylko beda innymi sposobami probowac przekonac mnie do splaty dlugu.

Czy mam sie jakos obawiac tego smsa? Co moge zrobic aby zakonczyc temat nie splacajac tego dlugu?
Pozdrawiam

Czy mam sie jakos obawiac tego smsa?
Nie. Możesz ich prosić, by skierowali pozew do sądu ponieważ dobrowolnie nie zapłacisz.
Co moge zrobic aby zakonczyc temat nie splacajac tego dlugu?
Niestety roszczenie przedawnione nie znika. Istnieje nadal jako zobowiązanie naturalne.

A czy jak skieruja pozew do sadu to jest szansa ze ja sie o tym nie dowiem zbyt szybko? Czytalem, ze mam 7 dni aby ewentualnie odwolac sie od takiego pozwu, gdyz po tym czasie nawet przy przeterminowanym roszczeniu bede musial zaplacic.
Nie maja mojego aktualnego adresu, gdyz od dluzszego nie mieszkam w miejscu co oni maja jako moj adres.

14 dni jest na złożenie sprzeciwu od odebrania. Fikcji doręczenia już nie ma, także nie odebrany nakaz nie uważa się za doręczony.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Jeśli w sporze występujesz jako konsument (a tak tu jest - to nie mandat a opłata dodatkowa za brak uprawnień do przejazdu) i roszczenie faktycznie uległo przedawnieniu, to sąd nie powinien wydać nakazu zapłaty - art. 117 § 2 ze zn.1 kc.

Powrót