C
cuma67
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 33
1. Znajomy mój wiek 70plus dostał pismo z sądu (z tego co mówił ale nie jestem pewien bo on do "papierów" nie ma głowy czy np. nie od prawnika), że jedna z dwóch jego córek złożyła wniosek o wyznaczenie/podział spadku po swojej zmarłej matce gdy ojciec żyje czyli mój znajomy byli małżeństwem, nie było rozdzielności majątkowej do jej śmierci choć znajomy nie mieszkał w tym domu tylko u swojej nowej partnerki na tej samej ulicy ponieważ znajomy kilka lat przed jej śmiercią odszedł od niej ze względu na nadużywanie alkoholu i zaburzenia psychiczne z tym związane. Dobrze rozumuje że córka teoretycznie dziedziczy 1/3 z połowy domu typu klocek po mamie (w stanie do kapitalnego remontu), reszta spadkobierców to znajomy i jego druga córka mieszka tam ale nic nie dokłada do rachunków (odziedziczone po matce problemy z alkoholem). Jeśli ojciec czyli mój znajomy żyje to można dzielić majątek po jego zmarłej żonie? Jego żona nic wartościowego nie posiadała w momencie śmierci, nie płaciła regularnie rachunków, powstało duże zadłużenie za media.
2. Córka na ten moment chce spłaty swojej części, wartość domu to ok.600 tys. zł więc raczej jego nie będzie stać na spłatę 100 tys. nie ma on żadnych oszczędności. Czy sąd może wystawić dom na licytacje jak się nie dogadają?
3. Czy córka może zażądać dodatkowych pieniędzy z tytułu utraconych korzyści bo znajomy wynajmuje prawie cały dom od 20 lat po śmierci żony a jej matki ale córka nie utrzymuje kontaktu z ojcem nie partycypuje w kosztach remontów, opłat, mieszka za granicą itp. Znajomy ma zrobione klika mieszkań ale zysku z tego nie za wiele bo dużo pochłaniają rachunki i koszty utrzymania generalnie nie ma on głowy do tego żeby "pilnować interesu" brak podzielenia liczników, wynajem na czarno, b. niski standard więc i lokatorzy często niewypłacalni i z problemami życiowymi.
2. Córka na ten moment chce spłaty swojej części, wartość domu to ok.600 tys. zł więc raczej jego nie będzie stać na spłatę 100 tys. nie ma on żadnych oszczędności. Czy sąd może wystawić dom na licytacje jak się nie dogadają?
3. Czy córka może zażądać dodatkowych pieniędzy z tytułu utraconych korzyści bo znajomy wynajmuje prawie cały dom od 20 lat po śmierci żony a jej matki ale córka nie utrzymuje kontaktu z ojcem nie partycypuje w kosztach remontów, opłat, mieszka za granicą itp. Znajomy ma zrobione klika mieszkań ale zysku z tego nie za wiele bo dużo pochłaniają rachunki i koszty utrzymania generalnie nie ma on głowy do tego żeby "pilnować interesu" brak podzielenia liczników, wynajem na czarno, b. niski standard więc i lokatorzy często niewypłacalni i z problemami życiowymi.
Ostatnia edycja: