Wniosek o zatarcie skazania

• Autor wątku Autor wątku pukaluka90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pukaluka90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dnia 22.04.2022 mija mi zatarcie skazania. Usłyszałem że muszę złożyć "wniosek o zatarcie skazania" do sądu. Ile trwa rozpatrywanie i realizacja takiego wniosku? Czy dostanę odpowiedź z sądu już że jestem niekarany?

Chodzi Ci o wcześniejsze zatarcie skazania czy zatarcie z mocy prawa? Jaki był wyrok o który pytasz?

Tak chodzi mi z mocy prawa. Bo mam 6 miesięcy na 2 lata. Teraz czekam na zatarcie skazania które powinno mijać za tydzień w piątek

W przypadku kary w zawieszeniu zatarcie skazania następuje po 6 miesiącach od zakonczenia okresu próby i odbywa się to automatycznie, nie trzeba składać żadnych wniosków

To się odbywa automatycznie-elektronicznie? Czy istnieje możliwość że mimo iż powinno już się zatrzeć, osoba nadal będzie figurować w rejestrze skazanych?

W moim przypadku, tak jak mnie poinformowano w kuratorium, ograniczenie wolności w postaci prac społ. zamienione na potrącanie z pensji zakończyło się w październiku 2022, ergo: w październiku 2025 powinno nastąpić zatarcie.

Chciałbym uzyskać pewność że tak się stało, i uzyskać zaświadczenie o niekaralności na potrzeby potencjalnych rekrutacji w dalszym życiu zawodowym.

???

gedeon t1 napisał:
Chciałbym uzyskać pewność że tak się stało,

Nie stało, do października 2025 jeszcze trochę brakuje...

Finister napisał:
Nie stało, do października 2025 jeszcze trochę brakuje...

Chyba masz kłopoty z językiem polskim. Zdanie wcześniej napisałem o przyszłości i konkretnym terminie, w kolejnym zdaniu odnoszę się do tego co padło, i z punktu widzenia logiki wszystko gra i trąbi. Nie wiem czy nieudolnie starasz się mnie poirytować, czy masz kłopoty z rozumieniem tego co czytasz... ale strasznie się kompromitujesz sadząc takie pitu-pitu. Jeśli nie udzielasz odpowiedzi, to nie spamuj.

Teoria mówi, że automatycznie, w praktyce można się niemiło zdziwić.

gedeon t1 napisał:
, i z punktu widzenia logiki wszystko gra i trąbi. .

Niestety nie. To co ma się wydarzyć dopiero w przyszłości nie mogło już się stać. To logiczne.

gedeon t1 napisał:
tak jak mnie poinformowano w kuratorium,

Nadto kuratoria nie udzielają informacji o zatarciu skazania. Wiesz w ogóle co to jest kuratorium? Sprawdź sobie i nie pisz więcej bzdur.

Czekałem prawie 2 lata na to aż sąd rozpatrzy mój wniosek o zatarcie skazania,a i tak było negatywne, bo po wyjściu, popełniłem kolejne przestępstwo tj jechałem na sądowym zakazie,nie odrobiłem też na czas robótek ograniczenia wolności, mówi się trudno

Ja

Powrót