Wniosek o zwolnienie od kosztó sądowych w całości a opłata skarbowa

• Autor wątku Autor wątku brodski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brodski

Użytkownik
Odpowiedzi
378
Strona postępowania cywilnego zwolniona od kosztów sądowych jest także zwolniona z obowiązku uiszczenia opłaty skarbowej od pełnomocnictwa. W takim razie czy składając wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych wraz z pierwszym pismem procesowym opłaty tej uiszczać nie należy? Moja wątpliwość wynika z faktu, iż do czasu wydania postanowienia w tym przedmiocie, strona od kosztów sądowych zwolniona nie jest, a pełnomocnictwo zostało już złożone.

Wątpliwość słuszna - ale czy celem wprowadzenia zwolnienia nie jest przypadkiem umożliwienia dostępu do drogi sądowej również osobom niemajętnym - a co jeśli ktoś nawet tych 17 zł nie ma? Wówczas byłby pozbawiony prawa do sądu, bo bez opłaty sądowej nie może złożyć wniosku o zwolnienie z opłat......:wow:

HenRab napisał:
a co jeśli ktoś nawet tych 17 zł nie ma? Wówczas byłby pozbawiony prawa do sądu, bo bez opłaty sądowej nie może złożyć wniosku o zwolnienie z opłat

Opłata skarbowa nie jest przecież opłatą sądową i sąd nie uzależnia żadnych czynności od jej uiszczenia. W praktyce spotykałem się jedynie z zobowiązaniem do przedłożenia potwierdzenia uiszczenia opłaty pod rygorem powiadomienia właściwego organu.

Yozayan napisał:
Opłata skarbowa nie jest przecież opłatą sądową i sąd nie uzależnia żadnych czynności od jej uiszczenia. W praktyce spotykałem się jedynie z zobowiązaniem do przedłożenia potwierdzenia uiszczenia opłaty pod rygorem powiadomienia właściwego organu.

Pomimo złożenia wniosku o zwolnienie od kosztów? Właśnie o to mi chodzi - czy Sąd będzie wymagał przedłożenia potwierdzenia pod rygorem powiadomienia, czy też Sąd poczeka na rozpoznanie wniosku o zwolnienie od kosztów i dopiero wtedy wezwie bądź nie (co byłoby moim zdaniem logiczne).

Yozayan napisał:
W praktyce spotykałem się jedynie z zobowiązaniem do przedłożenia potwierdzenia uiszczenia opłaty pod rygorem powiadomienia właściwego organu.
I słusznie, bo tylko taka sankcja jest w ustawie przewidziana;)

brodski napisał:
czy Sąd będzie wymagał przedłożenia potwierdzenia pod rygorem powiadomienia, czy też Sąd poczeka na rozpoznanie wniosku o zwolnienie od kosztów i dopiero wtedy wezwie bądź nie (co byłoby moim zdaniem logiczne).

Tylko dwa razy w życiu zdarzyło mi się zostać wezwanym do uzupełnienia opłaty skarbowej (przez ten sam sąd i tego samego sędziego - bardzo skrupulatny :-) ). Nie sądzę żeby sąd wzywał do uzupełnienia opłaty przed rozstrzygnięciem wniosku o zwolnienie od kosztów. Prowadziłem (i prowadzę) wiele spraw, w których składałem wniosek o zwolnienie od kosztów (głównie przy zarzutach w nakazowym) - w tych sprawach wezwania nigdy nie dostałem.

Powrót