Wnuczek, wydziedziczenie, zachowek, darowizna

• Autor wątku Autor wątku Sunwater
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sunwater

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Mam podobną sytuację, ale mój mecenas mówi, że darowizna nie wlicza się w zachowek. Więc po przeczytaniu powyższych odpowiedzi, zaczęłam już wątpić jak to jest i co robić.

W sądzie jest sprawa o nabycie spadku w drodze testamentu.
Spadkobierca: siostrzenica -czyli córka siostry zmarłej.
Wydziedziczeni: jedyna córka i wnuczka

Innych zstępnych nie ma. Mąż mamy nie żyje.

W testamencie zapisane mieszkanie: wartość około 200 000,00.

5 lat temu dokonana darowizna drugiego mieszkania na rzecz córki: wartość około 250 000,00

Chcemy w sądzie jedynie podważyć wydziedziczenie małoletniej, bo nie było do niego żadnych podstaw, a później wystąpić o zachowek. Według naszej wiedzy będzie jej przysługiwało 2/3.
Nasz mecenas powiedział, że ta darowizna na moją rzecz nie wlicza się do zachowku wnuczki spadkodawczyni, bo spadkobiorca - ta siostrzenica nie jest spadkobiercą ustawowym.

I jeszcze powiedział, że wtedy udział wnuczki wynosi 1 (jak podważymy wydziedziczenie, to wtedy z ustawy a jednocześnie gdy nie ruszymy wydziedziczenia córki)

Wówczas będzie jej przysługiwała kwota: 2/3 z 200 000,00?

Czy to prawda?

Załamałam się.

Zachowek dla małoletniej wnuczki = 1/1 * 2/3 * (200 + 250) - 250 = 300 - 250 = 50 tysięcy [zł]

Sunwater napisał:
Nasz mecenas powiedział, że ta darowizna na moją rzecz nie wlicza się do zachowku wnuczki spadkodawczyni, bo spadkobiorca - ta siostrzenica nie jest spadkobiercą ustawowym.
Pomylił zaliczanie darowizn na należną schedę spadkową przy dziale spadku między spadkobiercami ustawowymi (art. 1039) z zaliczaniem darowizn na należny zachowek przy obliczaniu zachowku (art. 996).

Ostatnia edycja:
Dziękuję .... :(

[...]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót