woda z odwodnienia działki co z nią zrobić

• Autor wątku Autor wątku Mahazel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mahazel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam tj. w temacie mam odwodnienie działki, a konkretnie odwodnienie pod domem. Zbiornik na działce o pojemności około 3 m3 i nie wiem jak teraz mam to odprowadzić dalej. mieszkam w mieście i nie mam tego gdzie odpompowywać. Podkreślam, że woda jest czysta tzn. gruntowa. strażnik miejski powiedział, że nie mogę tego nigdzie wylać. Mam możliwość wylania tego do kratki deszczowej w ulicy bądź do kanalizacji. Potrzebuję tylko aktu prawnego na który mógłbym się powołać w razie kontroli straży miejskiej.Proszę o pomoc z góry ślicznie dziękuje.

Proponuję wystąpić do właściciela/zarządcy sieci kanalizacji deszczowej o wydanie warunków przyłączenia. Tam będzie napisane co i jak.

Kanalizacja deszczowa znajduje się w ulicy. Czy po dokonaniu przyłącza właściciel ma prawo nakładać na mnie jakieś opłaty? A czy można wypuszczać wodę (pompować) prosto na ulicę (woda grawitacyjnie spłynie do kratki deszczowej)? Moja posesja graniczy z ową ulicą.

Póki co podatki od deszczu - bo tak popularnie media nazwały opłaty od odprowadzenia deszczówki są zjawiskiem bardzo rzadkim, jeśli w ogóle gdzieś wystąpiły (bo nie śledziłem tematu). Woda opadowa w świetle prawa jest ściekiem i należy ją odprowadzić do kanalizacji. Ścieków nie można wylewać na ulicę (chyba jedynie straż pożarna w czasie klęski żywiołowej np. powódź może to robić).

niestety woda z odwodnienia chyba nie podlega temu prawu bo to jest woda gruntowa.Powiedziano mi, że nie mogę jej podłączyć do kanalizacji. Lipa na maxa i nie wiem co zrobić chyba będę dalej na lewo do kratki deszczówki.

Powrót