Wojsko jak uniknąć...

• Autor wątku Autor wątku szpeeracz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szpeeracz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam następujący problem... Chciałem zrezygnować teraz ze studiów gdyż sobie na nich nie radzę (wybrałem prawo na moje nieszczęście... :( ) , ale problem jest taki ,że chce zrezygnować już teraz żeby nie narażać się na dalsze koszty... Lecz jeśli zrezygnuję teraz boję się ,że zostanę wzięty do wojska czego chciałbym uniknąć za wszelką cenę :o Jakie są sposoby żeby wywinąć się legalnie od wojska tak ,żeby za rok móc zdawać na jakiś łatwiejszy kierunek. Czy to prawda ,że można odwołać się od wyników komisji lekarskiej ,żeby dostać gorszą kategorię ( mam wadę wzroku dość dużą i alergię ale wtedy nie chciałem tego wykazywać). Jakie są inne sposoby? proszę o pomoc i z góry dzięki... :(

moim zdaniem temat nadaje się do zamknięcia... to nie jest forum polecajace sposoby na unikanie wojska...

ustawa o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej
Art. 39, ust. 3

Pare lat temu zrezygnowałem ze studiow na UJ po pierwszym semestrze i dostałem wezwanie do wojska :)
Poszedłem do komendanta z wnioskiem (uzasadniłem że chce iść na inne studia od nowego roku), porozmawiałem z nim o tym i uznał że większych problemów nie będzie.
No i problemów nie było - dostałem odroczenie i od nowego roku poszedłem na UMCS na prawo.

Nie wiem jak u was do tego podchodzą - czy Twoje plany na przyszłość to "ważne sprawy osobiste" czy nie ale u mnie po prostu wystarczyło i było ok.

A co wniosek ma zawierać:
http://www.biuletyn.mon.gov.pl/pliki/Fi ... 060800.pdf

może po prostu warto w ten sposób spróbować

[cytat="Markiz32"]moim zdaniem temat nadaje się do zamknięcia... to nie jest forum polecajace sposoby na unikanie wojska...[/cytat]

Nie przesadzajmy. Są całkiem legalne sposoby na "unikanie" wojska. Nic nie stoi na przeszkodzie aby do takich się tu ograniczyć. Po co od razu domniemywać złe intencje pytającego i zamykać wątek? Tym bardziej że szpeeracz w pierwszym wpisie wyraźnie zapytał, że interesują go legalne sposoby uniknięcia wojska.

chcialbym się dowiedziec jakie są te inne, legalne metody uniknięcia wojska.

jestem studentem informatyki i nie radzę sobie na tym kierunku. chciałbym go zmienić. najchetniej od przyszłego roku bo w międzyczasie zarobiłbym na czesne.

z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Marcin.

Zapisz się na jakieś stdium prywatne policealne, są takie za 200zł semestr. zapłać i masz papier, że się uczysz. Najlepszy sposób

Mam pewna wątpliwość odnośnie wojska.Sprawa wygląda następująco: Pewna osoba podczas służby wojskowej miała ponowną komisję lekarską i otrzymała kategorię B6.Mam w związku z tym pytanie.Czy mając taką kategorię jest możliwośc podjęcia nauki w celu uniknięcia ponownego powołania do służby wojskowej?Bardzo prosze o odpowiedz.

Kazdy poborowy moze sie ubiegac o jednorazowe odroczenie na 12 miesiecy - trzeba to ladnie umotytowac w podaniu ale problemu nie robia.
A za rok podobno juz ma nie byc poboru. :)

podobno odbył sie ostatni pobór do wojska więc drodzy poborowi sprawdzcie w przepisach wojsko ma być zawodowe za chwilę

elzbieta33 napisał:
podobno odbył sie ostatni pobór do wojska więc drodzy poborowi sprawdzcie w przepisach wojsko ma być zawodowe za chwilę

ostatni?? mamy polowe listopada a ja dostalem wezwanie do WKU po odbior powolania :P
z tą ustawą o wjosku zawodowym to czeski film, nawet nie wiem gdzie szukac info o tym, nie wiadomo jak sprawa wyglada...

ps. gdzie mozna szukac zapisu o przyslugujacym prawie do 12 miesiecznego odroczenia od sluzby??

siutek napisał:
ps. gdzie mozna szukac zapisu o przyslugujacym prawie do 12 miesiecznego odroczenia od sluzby??

Zajrzyj do ustawy o powszechnym obowiązku obrony RP (np. na serwerze Sejmu).

Powrót