Wojsko-listo gończy

• Autor wątku Autor wątku Nightmare
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nightmare

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Mam takie pytanie.
Od 3 lat mieszkam w UK.
Jestem obecnie w PL, co się okazuje Prokuratura wysłała za mna list gończy z tego powodu że się uchylałem od wojska, dla mnie to jest totalny bezsens, przez 8lat kiedy skończyłem szkołe, WKU wysłało mi moze maksymalnie 4 polecone listy a reszta to normalne. Miałem iść zamiar do wojska po ukończeniu szkoły lecz później dalej sie uczylem, praca i tak wylądowałem w UK. Nie wymeldowałem sie bo nie widziałem takiej potrzeby. A co teraz się okazuje ze jest list gończy.
I czy dałoby rade jakoś napisać do Prokuratury jakieś pismo z tym że mieszkam w UK, pracuję i czy mam się wymeldować żeby nie było żadnych kłopotów czy coś innego zrobić.

A i jakby chcieli wcześniej wziać mnie do wojska to dawno by to zrobili, a nie po tym jak nowa ustawa weszła w życie.
Nawet mógłbym iśc na układ z Prokuratura, np jakbym się dogadał. 3miesięczne ostre szkolenie w najbliższej Jednostce Wojskowej. Lepsze by to było niż areszt za który i tak płacą podatnicy i jakby mi się spodobało to mogłbym nawet tam zostać. Wiem że będziecie mi tu pisać, że kto się uchyla temu grozi areszt lub grzywna. Ale mi chodzi czy dałoby radę jakoś inaczej to zalatwić.

Dałoby się wysłać list do prokuratury z Twoimi aktualnymi danymi adresowymi i byłoby to wg mnie rozsądne. Dobrze by było żebyś spróbował skontaktować się z Prokuraturą i ustalił, czy jest możliwość by ten list gończy odwołać i na jakich warunkach. Możesz też ubiegać się o tzw. list żelazny (bo skoro jest list gończy to znaczy że wydano wobec Ciebie postanowienie o tymczasowym aresztowaniu). List żelazny gwarantowałby Ci, że nie zostaniesz aresztowany ale pod warunkiem, że stawisz się w Polsce na wezwanie prokuratora.

Wymeldowanie się nic Ci nie da i nie w tym tkwi problem.
Nagłe przeszkolenie wojskowe też jest nie na temat.

Ostatnia edycja:
kadi napisał:
Dobrze by było żebyś spróbował skontaktować się z Prokuraturą i ustalił, czy jest możliwość by ten list gończy odwołać i na jakich warunkach.
Tak właśnie zrobie.
kadi napisał:
Możesz też ubiegać się o tzw. list żelazny (bo skoro jest list gończy to znaczy że wydano wobec Ciebie postanowienie o tymczasowym aresztowaniu). List żelazny gwarantowałby Ci, że nie zostaniesz aresztowany ale pod warunkiem, że stawisz się w Polsce na wezwanie prokuratora.
o tym nie wiedziałem, ale dzięki wielkie. Skontakuje sie z Prokuraturą i się zapytam o to.
Bo nie mam zamiaru się ukrywać, bo to nie ma sensu, wolę wszystko wyjaśnić.

Przenoszę na karne.

Powrót