Wojskowy dowód osobisty

• Autor wątku Autor wątku Aleksy_865
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aleksy_865

Użytkownik
Odpowiedzi
89
Czy wojskowy dowód osobisty (książeczka wojskowa) jest dokumentem tożsamości i może być używany jak (cywilny) dowód osobisty lub paszport? Jak czytam w sieci opinie są różne, a tutaj na forum czytam od niektórych, że NIE. Według WKU wojskowy dowód osobisty jest dokumentem potwierdzającym tożsamość i może go używać przed organami państwowymi.

Znalazłem też na to 2 wyroki sądów karnych. Co prawda jeden z nich wskazuje na uchyloną już ustawę o ewidencji ludności i dowodach osobistych z 1974 r., która - podobne do ustawy o dowodach osobistych z 2010 r. - nie mówi nic o dowodzie wojskowym. Zakładam, że sąd warszawski miał tutaj na myśli ustawę właściwą dla cywilnych dowodów osobistych.

SO Warszawa napisał:
Przez dokument stwierdzający tożsamość należy, według doktryny i orzecznictwa, rozumieć wyłącznie:

a) dowód osobisty, wojskowy dowód osobisty, tymczasowy dowód osobisty, tymczasowe zaświadczenie tożsamości w rozumieniu art. 3 ustawy z 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (tekst jedn. Dz. U. z 2001 r. Nr 87, poz. 960 ze zm.),

b) paszport, paszport dyplomatyczny, paszport służbowy (...), paszport blankietowy w rozumieniu art. 1 i 2 ustawy z 29 listopada 1990 r. o paszportach (Dz. U. z 1991 r. Nr 2, poz. 5 ze zm.),

c) dokument paszportowy należący do cudzoziemca, kartę stałego pobytu, kartę czasowego pobytu, dokument podróży, tymczasowy dokument podróży, tymczasowe zaświadczenie tożsamości lub wiza ( zawierająca imię i nazwisko cudzoziemca oraz jego fotografię ) w rozumieniu ustawy z 13 czerwca 2003 r. o cudzoziemcach ( Dz. U. Nr 128, poz. 1175 ze zm. ),

d) dokument podróży przewidziany w konwencji genewskiej.

Tym samym, prawo jazdy oraz legitymacja studencka, choć zawierają dane o osobach, które są ich posiadaczami, nie posiadają charakteru dokumentów stwierdzających tożsamość i nie mogą stanowić przestępstwa określonego w art. 275 § 1 k.k. Różnica pomiędzy dokumentami stwierdzającymi ( poświadczającymi ) tożsamość a dokumentami takimi jak prawo jazdy, legitymacja studencka polega na tym, że przedmiotem tych pierwszych jest tożsamość określonej osoby, natomiast w przypadku drugiej grupy chodzi o uprawnienie danej osoby, której ten dokument jest przypisany ( w ten sposób: wyrok Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z dnia 21 grudnia 2006 r., II AKa 170/06, Lex nr 283407 ).

Link: http://orzeczenia.ms.gov.pl/content/Wojskowy$0020Dow$00f3d$0020Osobisty/154505000003006_X_Ka_000134_2014_Uz_2014-06-25_001

SO Gliwice napisał:
Dokument stwierdzający tożsamość jest szczególnym rodzajem dokumentu zdefiniowanego w art. 115 § 14 kk, jest to bowiem dokument, który w oparciu o przepisy określonej ustawy, stanowi dowód tożsamości jego właściciela (osoby fizycznej). Tożsamość osoby jest określona przez jej wygląd, imię i nazwisko, płeć, datę i miejsce urodzenia, obywatelstwo, miejsce zamieszkania oraz inne dane, pozwalające w sposób dostateczny na jej indywidualizację. Dokumentem stwierdzającym tożsamość jest w szczególności: dowód osobisty, wojskowy dowód osobisty, paszport, dokument podróży, wiza, karta pobytu, polski dokument podróży dla cudzoziemca, tymczasowy dokument podróży dla cudzoziemca, tymczasowe zaświadczenie tożsamości cudzoziemca oraz dokument którego wydanie wynika z postanowień umów międzynarodowych, obowiązujących Rzeczpospolitą Polską. Jest to katalog ściśle określony. Dyskietka Narodowego Funduszu Zdrowia oraz legitymacja emeryta do kategorii tych dokumentów nie należą. Są to co prawda dokumenty zawierające dane o osobach, które są ich posiadaczami, jednakże z punktu widzenia obowiązującego prawa nie mają charakteru dokumentów stwierdzających tożsamość danej osoby.

Link - http://orzeczenia.ms.gov.pl/content/Wojskowy$0020dow$00f3d$0020osobisty$0020/151515001012506_V_K_000061_2014_Uz_2014-08-29_001

Owszem, książeczka wojskowa jest dokumentem tożsamości, podobnie jak dowód osobisty i paszport. Jednakże główne zastosowanie ma przed organami wojskowymi, nie cywilnymi. Jako pełnoletni obywatel RP zamieszkały w Polsce masz obowiązek posiadania dowodu osobistego i on jest "podstawowym" dokumentem tożsamości.

Rozumiem, a jeżeli obywatel dopiero oczekuje na wyrobienie nowego DO po utracie lub uszkodzeniu poprzedniego?

To może posługiwać się paszportem, jeśli posiada, ewentualnie książeczką wojskową. Zastanawiam się, skąd się w ogóle pojawił taki wątek na forum - czy autor spotkał się z przypadkiem braku uznania książeczki wojskowej za dokument tożsamości?

Tak, próbowałem posłużyć się w urzędzie gminy, to mi powiedziała urzędniczka, że to nie jest w prawie polskim dokument tożsamości. Kiedy się powołałem na WKU i orzecznictwo, to mi powiedziała, że ona nic takiego nie wie, że to nowość dla niej i w takim razie jest to pewnie dokument tożsamości, ale tylko dla wojska, nie dla administracji. Czy jakiś przepis mogę przywołać?

Jak już wcześniej wspomniano, uznanie książeczki wojskowej za dokument tożsamości wynika z orzecznictwa sądów. Nie ma żadnego przepisu prawa, który określałby wprost, że książeczka wojskowa to dokument stwierdzający tożsamość (jak ma to miejsce w przypadku dowodu osobistego i paszportu).
Jak już wspomniałem, książeczka wojskowa służy przede wszystkim jako dokument tożsamości przed organami wojskowymi, nie cywilnymi, a pani urzędnik nie ma obowiązku znać na pamięć wszystkich orzeczeń wszystkich sądów.

Powrót