wokanda

• Autor wątku Autor wątku karolac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam.

Moj narzeczony 2 lata temu zostal tymczasowo aresztowany na okres 6 miesiecy. Teraz zostal skazany (ta sama sprawa) na okres 1 roku i 6 misiecy pozbawienia wolnosci. Jest juz 1,5 miesiaca w areszcie. Na poczatku sierpnia chce stanac na wokande, poniewaz minie juz mu polowa wyroku, tymczasowy areszt zostal zaliczony do kary.
Zostal skazany za za zorganizowana grupe przestepcza, podrzeganie, przestepstwo gospodarcze.
Mamy 6,5 miesieczna coreczke, przebywam na urlopie wychowawczym, z pracy nie dostaje pieniedzy, 400zl mam z MOPSu. Mieszkam u rodzicow.
Narzeczony byl jedynym zywicielem rodziny (ma jeszcze 8 letniego syna z poprzedniego zwiazku na ktorego placi 300zł alimentow).
Ma prace ale szef go nie zwolnil tylko na czas odbywania kary dal urlop bezplatny. Po karze ma gdzie wrocic do pracy.

Moje pytanie jest wiec nastepujace:
1. Jaka szansa jest na wyjscie z pierwszej wokandy?
2. Co dokladniej napisac we wniosku o przedterminowe zwolnienie z odbycia kary? (uzasadnienie)

Z gory dziekuje za pomoc.

hmm zostal skazany na 1 rok i 6 miesiecy pozabwieia wolnosci po wczesniejszym 6 miesiecznym pobycie w areszcie ktory zostal mu oczywiscie naliczony na poczet kary pozbawienia wolnosc. Z tego co pani napisala powinien spedzic rok w zakladzie zamknietym i wyjsc na wolnosc bez zadnych wnioskow o przedterminowe zwolnienie. a jesli spedzil juz 1 rok i 5 miesiecy pozostal mu jeszcze miesiac izolacji. Prosze sprawdzic czy nie popelnila pani jakiegos bledu w swoim poscie bo wydaje sie niespojny?
pozdrawiam

Ja tu wyczytałam 6 miesięcy aresztu i 1,5 miesiąca już jako skazany co sumując daje 7,5 miesiąca
radslws czytaj dokładnie :ok:
karolac poczytaj w dziale więziennictwo wątek "warunkowe zwolnienie" tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Jeśli czegoś nie znajdziesz to również tam zadawaj pytania :ok:

No jeśli został skazany za udział w zorganizowanej grupie przestępczej to może się starać o przedterminowe zwolnienie po 3/4 odbyciu kary (art. 65 w zw. z art. 78 $2) - po conajmniej roku odsiadki.

Zgadzam się z Colderem jeśli w wyroku pani mąż został skazany za udział w zorganizowanej grupie przestępczej zostanie potraktowany tak jak recydywista wielokrotny, a więc będzie mogł sie starac o warunkowe przedterminowe zwolnienie po upływie 3/4 kary pozbawienia wolności z tym że ten pobyt nie może być krotszy niż 1 rok.

jest w zakladzie polotwartym, nie w zamknietym.
dziekuje wam za pomoc

Powrót