wolne za sobote

• Autor wątku Autor wątku ahaforsure
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ahaforsure

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
czy jezeli pracodawca zdecyduje ze daje wolne za sobote to wtedy jest 1.5 godziny za 1 godzine? a gdy to pracownik wyjdzie z taka "inicjatywa" ze woli wolne a nie płatne to wtedy jest 1 za 1?

ahaforsure napisał:
jest 1.5 godziny za 1 godzine?
TAK tylko za nadgodziny , za prace w dniu wolnym sobota oddaje sie inny dzień wolny nawet jak praca w dniu tym była świadczona np. tylko przez 2 h

zeby bylo wszsytko jasne i klarowne czy dobrze rozumiem:
pracuje pon-pt 8 godzin
szef nakazal prace w sobote - (przyklad A) 3 godziny, (przyklad B) 7 godzin
A) Jeżeli szef zdecyduje ze zamiast placenia odda wolne, to ma oddać cały dzień pomimo ze było się tylko 3 godziny - a w przypadku gdy bedzie chcial zaplacic a ja wole wolne to mam 3 godziny wolnego czy caly dzien?
B) Jeżeli szef zdecyduje ze zamiast placenia odda wolne to ma oddac 7x1.5=10,5 godzin? a jezeli ja wyjde z wnioskiem o wolne zamiast pieniedzy to znowu: caly dzien czy 7 godziny?

Ostatnia edycja:
ahaforsure napisał:
) Jeżeli szef zdecyduje ze zamiast placenia odda wolne, to ma oddać cały dzień pomimo ze było się tylko 3 godziny - a w przypadku gdy bedzie chcial zaplacic a ja wole wolne to mam 3 godziny wolnego czy caly dzien?
W pierwszej kolejności oddaje wolne - cały dzień - płaci tylko wtedy kiedy nie ma możliwości oddania dnia wolnego np. sobota ostatnim dniem okresu rozliczeniowego
Jeżeli płaci to płaci za 3 h lub za 7 (b) z dodatkiem 100%
Dzień wolny - termin uzgodniony z pracownikiem
Decyzja należy do pracodawcy - jezeli płaci naraża sie na kare od PIP

ok dzięki, już chyba wszystko rozumiem, czyli tak: nadgodziny wynikające z pracy w sobotę - zawsze cały dzień wolny za to, nie ma tu pracodawca wyboru że płaci czy coś, ma być wolne i tyle - ok (poza tym jednym podanym wyjątkiem)
A te zasadę 1.5 godziny za 1 godzinę stosuje się gdy np wpadną 2 nadgodzin w czwartek, jakaś jedna w poniedziałek i możne jeszcze 1 w środę, co by dało łącznie 4 nadgodziny i to właśnie wtedy gdy pracodawca zamiast płacić oddaje czas to musi to być w stosunku 1.5:1, a gdyby chciał zapłacić a pracownik wolał wolne to wtedy 1:1

Ostatnia edycja:
Powrót