Wolnosc slowa a karanie za poglady

• Autor wątku Autor wątku cristal0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cristal0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam pytanie czy moge byc karany np. przez szkole publiczna za pisanie wlasnych pogladow typu "bog nie istnieje", "zguba ludzkosci sa mocherowe babcie", "maryja zostala zgwalcona a nie w magiczny sposob zaplodniona przez powietrze". z Tego co wyczytalem to wolnosc slowa nie obejmuje tresci wprost obrazajacej druga osobe moze sie myle ale chyba takie stwierdzenia nie sa skierowane do konkretnej osoby i te prawo powinno mnie nadal chronic.
Czy ktos moglby to wytlumaczyc?

owszem -poglądy możesz wyrażać ,ale wyrażane poglady nie mogą obrażać uczuć religijnych innych osób (art. 196 &1 KK ) lub innych przepisów karnych..

ale ten pkt mowi o znieważenie miejsca przeznaczonego do wykonywania obrzędów religijnych lub znajdującego się w tym miejscu przedmiotu czci religijnej czyli to co napisalem do tego nie pasuje. Mam rozumiec ze dopiero jak takie cos zrobie moge byc w jakis sposob "ukarany"?

czytaj ze zrozumieniem co tam jest napisane...

Art. 196
[FONT=&quot]Kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej lub miejsce przeznaczone do publicznego wykonywania obrzędów religijnych,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.[/FONT]

no dobrze, pewnie chodzi panu o to z maryja ale mi troche trudno odroznic czy to zniewazenie bo to moja i tylko moja OPINIA z ktora inne osoby moga sie zgadzac lub nie. W takim wypadku byloby zabronione wypowiadanie opinni ktore by podwazaly pewne aspekty religii chocby zajscie w ciaze maryji ktore jest dla nie wiezacych osob dosc kontrowersyjne wiec co, nie mozemy mowic co o tym myslimy? Wyglaszac swoich przemyslen w jaki racjonalny sposob mozna wyjasnic urodzenie sie dziecka?

Powrót