Wolność słowa i internet...?

• Autor wątku Autor wątku d4ng
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

d4ng

Witam :)
Jestem w trakcie budowy serwis internetowego w którym każdy będzie mógł wyrazić swoją opinie na temat czegoś albo kogoś... Wiadomo że opinie mogą być różne wiec jak mogę się zabezpieczyć żeby nie brać odpowiedzialności za to co ktoś napisze? Zamierzam zamieścić taką klauzule w której napisze że "Jesteśmy za wolnością słowa jednak nie bierzemy odpowiedzialności za treść zamieszczanych opinii... (czy coś w tym stylu i dalej przydałaby się jakaś definicja prawna, artykuł lub coś w tym stylu o ile coś takiego w ogóle istnieje).
Czy macie na to jakiś pomysł ? Z góry dziękuje i pozdrawiam :)

Jesteś odpowiedzialny za treści publikowane na twoim serwisie ale nie w takim zakresie co autor wypowiedzi.

hmm to co to za wolność słowa... :/ hmm Czy w takim razie da sie jakoś zminimalizować moją odpowiedzialność (skorzystać z jakiejś luki, jeżeli takowa istnieje)? Czy jak zmieszczę klauzule w której napisze że "Serwis nie bierze odpowiedzialności za treść zamieszczanej opinii, tylko jej autor!" A warunkiem dodania opinii będzie jej akceptacja (przez zaznaczenie) to czy poprawi to w jakiś sposób moją sytuacje?

Poczytaj ustawę o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

d4ng napisał:
Czy jak zmieszczę klauzule w której napisze że "Serwis nie bierze odpowiedzialności za treść zamieszczanej opinii, tylko jej autor!" A warunkiem dodania opinii będzie jej akceptacja (przez zaznaczenie) to czy poprawi to w jakiś sposób moją sytuacje?
taaa - w taki sposob ,że na twoim forum bedzie informacja która ma się nijak do obowiązującego prawa...

Co prawda czytałem ,że w kilku większych miastach w Polsce jest inicjatywa stworzenia czegoś na kształt brytyjskiego Hyde Parku ,ale to na razie tylko inicjatywa ....bez przełożenia na internet..:)

Powrót