B
BartłomiejPio
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witajcie,
w mojej szkole, pod koniec semestru, przyznawane są punkty za różne aktywności. W tym za wolontariat.
Ja jestem wolontariuszem na meczach Legii Warszawa, ale mój wychowawca klasowych bardzo nie chce mi tych punktów przyznać (jego antypatia względem mojej osoby).
Na początku napisał, że wolontariat to praca o charakterze humanitarnym.
Na moją odpowiedź, że nie ma nigdzie takiego zapisu, odesłał mnie do ustawy z 24.IV.2003 roku o działalności pożytku publicznego i wolontariacie.
Art. 42. 1. Wolontariusze mogą wykonywać, na zasadach określonych w
niniejszym rozdziale, świadczenia na rzecz:
1) organizacji pozarządowych oraz podmiotów wymienionych w art. 3 ust. 3 w
zakresie ich działalności statutowej, w szczególności w zakresie działalności
pożytku publicznego, z wyłączeniem prowadzonej przez nie działalności
gospodarczej,
2) organów administracji publicznej, z wyłączeniem prowadzonej przez nie
działalności gospodarczej,
3) jednostek organizacyjnych podległych organom administracji publicznej lub
nadzorowanych przez te organy, z wyłączeniem prowadzonej przez te jednostki
4) podmiotów leczniczych w rozumieniu przepisów o działalności leczniczej w
zakresie wykonywanej przez nie działalności leczniczej
– zwanych dalej „korzystającymi”.
Art.3. 3. Działalność pożytku publicznego może być prowadzona także przez:
1) osoby prawne i jednostki organizacyjne działające na podstawie przepisów o
stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej, o
stosunku Państwa do innych kościołów i związków wyznaniowych oraz o
gwarancjach wolności sumienia i wyznania, jeżeli ich cele statutowe obejmują
prowadzenie działalności pożytku publicznego;
2) stowarzyszenia jednostek samorządu terytorialnego;
3) spółdzielnie socjalne;
4) spółki akcyjne i spółki z ograniczoną odpowiedzialnością oraz kluby sportowe
będące spółkami działającymi na podstawie przepisów ustawy z dnia 25
czerwca 2010 r. o sporcie (Dz. U. z 2014 r. poz. 715), które nie działają w celu
osiągnięcia zysku oraz przeznaczają całość dochodu na realizację celów
statutowych oraz nie przeznaczają zysku do podziału między swoich
udziałowców, akcjonariuszy i pracowników.
Jego dopisek: Legia Warszawa nie spełnia warunku sformułowanego w art.3 ust. 3 pkt. 4, ponieważ nastawiona jest również na osiąganie zysku.
Ten punkt mówi jednak o działalności użytku publicznego. Możemy odróżnić jednak dwie kwestie: działalność pożytku publicznego i wolontariat.
Ja nie oczekuję punktów za to, lecz za wolontariat. Definicja wolontariusza z artykułu drugiego to: rozumie się przez to osobę fizyczną, która ochotniczo i bez
wynagrodzenia wykonuje świadczenia. Dalej za artykułem trzecim: Działalnością pożytku publicznego jest działalność społecznie użyteczna, prowadzona przez organizacje pozarządowe w sferze zadań publicznych
określonych w ustawie.
Na stronie legia.com możemy znaleźć zapis, gdzie wyraźnie opisywana działalność jest określona jako wolontariat. Pozwala mi to wierzyć, że tak jest, a nie to negować. Przypominam, że Legia posiada także swoją fundację. Zwyczajowo przyjęło się za wolontariat pracę darmową na rzecz ogółu, za którą nie otrzymuje się wynagrodzenia. Wolontariat na meczach sportowych jest zjawiskiem powszechnym, nigdy nie miałem problemów z otrzymaniem za niego dodatkowych punktów. Akademia Wolontariatu Sportowego, działająca w ramach Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, także używa rzeczownika wolontariat, chociaż współpracuje m.in. z klubem piłkarskim Górnik Łęczna. Pokazuje to na czym polega działalność wolontariacka.
Proszę o odpowiedź. Dalej wnioskować o przyznanie punktów czy nauczyciel ma rację?
w mojej szkole, pod koniec semestru, przyznawane są punkty za różne aktywności. W tym za wolontariat.
Ja jestem wolontariuszem na meczach Legii Warszawa, ale mój wychowawca klasowych bardzo nie chce mi tych punktów przyznać (jego antypatia względem mojej osoby).
Na początku napisał, że wolontariat to praca o charakterze humanitarnym.
Na moją odpowiedź, że nie ma nigdzie takiego zapisu, odesłał mnie do ustawy z 24.IV.2003 roku o działalności pożytku publicznego i wolontariacie.
Art. 42. 1. Wolontariusze mogą wykonywać, na zasadach określonych w
niniejszym rozdziale, świadczenia na rzecz:
1) organizacji pozarządowych oraz podmiotów wymienionych w art. 3 ust. 3 w
zakresie ich działalności statutowej, w szczególności w zakresie działalności
pożytku publicznego, z wyłączeniem prowadzonej przez nie działalności
gospodarczej,
2) organów administracji publicznej, z wyłączeniem prowadzonej przez nie
3) jednostek organizacyjnych podległych organom administracji publicznej lub
nadzorowanych przez te organy, z wyłączeniem prowadzonej przez te jednostki
4) podmiotów leczniczych w rozumieniu przepisów o działalności leczniczej w
zakresie wykonywanej przez nie działalności leczniczej
– zwanych dalej „korzystającymi”.
Art.3. 3. Działalność pożytku publicznego może być prowadzona także przez:
1) osoby prawne i jednostki organizacyjne działające na podstawie przepisów o
stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej, o
stosunku Państwa do innych kościołów i związków wyznaniowych oraz o
gwarancjach wolności sumienia i wyznania, jeżeli ich cele statutowe obejmują
prowadzenie działalności pożytku publicznego;
2) stowarzyszenia jednostek samorządu terytorialnego;
3) spółdzielnie socjalne;
4) spółki akcyjne i spółki z ograniczoną odpowiedzialnością oraz kluby sportowe
będące spółkami działającymi na podstawie przepisów ustawy z dnia 25
czerwca 2010 r. o sporcie (Dz. U. z 2014 r. poz. 715), które nie działają w celu
osiągnięcia zysku oraz przeznaczają całość dochodu na realizację celów
statutowych oraz nie przeznaczają zysku do podziału między swoich
udziałowców, akcjonariuszy i pracowników.
Jego dopisek: Legia Warszawa nie spełnia warunku sformułowanego w art.3 ust. 3 pkt. 4, ponieważ nastawiona jest również na osiąganie zysku.
Ten punkt mówi jednak o działalności użytku publicznego. Możemy odróżnić jednak dwie kwestie: działalność pożytku publicznego i wolontariat.
Ja nie oczekuję punktów za to, lecz za wolontariat. Definicja wolontariusza z artykułu drugiego to: rozumie się przez to osobę fizyczną, która ochotniczo i bez
wynagrodzenia wykonuje świadczenia. Dalej za artykułem trzecim: Działalnością pożytku publicznego jest działalność społecznie użyteczna, prowadzona przez organizacje pozarządowe w sferze zadań publicznych
określonych w ustawie.
Na stronie legia.com możemy znaleźć zapis, gdzie wyraźnie opisywana działalność jest określona jako wolontariat. Pozwala mi to wierzyć, że tak jest, a nie to negować. Przypominam, że Legia posiada także swoją fundację. Zwyczajowo przyjęło się za wolontariat pracę darmową na rzecz ogółu, za którą nie otrzymuje się wynagrodzenia. Wolontariat na meczach sportowych jest zjawiskiem powszechnym, nigdy nie miałem problemów z otrzymaniem za niego dodatkowych punktów. Akademia Wolontariatu Sportowego, działająca w ramach Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, także używa rzeczownika wolontariat, chociaż współpracuje m.in. z klubem piłkarskim Górnik Łęczna. Pokazuje to na czym polega działalność wolontariacka.
Proszę o odpowiedź. Dalej wnioskować o przyznanie punktów czy nauczyciel ma rację?