Work tax- KONTROLA???

• Autor wątku Autor wątku niewiemcorobic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niewiemcorobic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Mam nadzieje ze ktos tutaj mi pomoze.. zrozumiec..
Otoz po prawie 2 latach oczekiwania na work tax, dostalam od nich list w ktorym :
thank you for your claim for tax credits. i need some more information before i can decide if we can pay you tax credits.

what you need to do

please let us have the information rof the period 3 january 2011 to 3 june 2011 by 13 may 2012

-your telephone number
-your self-employed details:
-type of work you do and the nature of your business
-your unique taxpayes reference number
-summary. diary of bookings and/ or appointments you have taken or made
-copies of advertisements placed
-a breakdown of the hours you worked per week
-invoces for any work done
-evidence of any class 2 national insurance registration or small earnings exemption

---all documents to confirm that you are the main responsible parent/quardian for .. includinh; any court orders in force covering you child's care, or a letter form social services, or letters/ form/ bills relating to the child's healthcare, bank books/ statements, receipts or bills for clothing/ food/ hobbies
-letter from the school confirming your child's attendance
-statements from all your bank and building society accounts (including any joint accounts)
-your mortage statement or a copy of your rental agreement if you rent your home
-your counsil tax bill along with housing benefit and counsil tax benefit letters if applicable
-your gas, electricity, water and telephone bills
-your passport
-your chidl oscar birth certificate
-documents relating to the workers registration scheme or workers authorisation scheme (current and / or previous_ or your documents held from the home office
-banks full address
-name of any other adults at thhe address and their relationship to you

Please provide original documents, we cannot accept photocopies. any orginal documents sent will be returned to you securely.
If we believe that any documents you send to us are not genuine or you are not the holder, we may keep them.
If you have difficulty getting the information or want to talk about your claim, please phone me on the nomber shown at the top of this letter.
Once i have completed my checks I will write to you to tell you if your claim has been accepted. If you do not reply by 13 may 2012, i will make a decision based on the information we hold.
I have enclosed the fact sheet wtc/fs2 child tax credit and working tax credit- a guide which explains why we check claims and what your rights are. please read it carefully.
please remember that it is important that you report accurate information when you claim tax credits and tell us about changes in your circumstances. if you do not you may be charged a penalty.
if you have an adviser acting for you, please show therm this letter.

claim compliance officer

Czy moglby ktos mi powiedziec- dlaczego potrzebne im sa takie szczegoly??
I odnosnie dziecka- jak ja mam im przedstawic takie dowody skoro dziecka ma 2 latka i do szkoly jeszcze nie chodzi, poza tym - nigdy nikt nie informowal mnie o tym ze mam zbierac rachunki za jedzenie czy ubrania..
Prosze o pomoc. Z gory dziekuje

wyglada jakby chcieli sprawdzic czy mieszkasz tutaj, czy faktycznie jestes samozatrudiona co moga sprawdzic sami ale oni lubia byc uciazliwi. Co do rachunkow to napisz ze nie bylas swiadoma ze moga byc kiedykolwiek potrzebne i wyslij wyciagu z banku w zamian. Ja bynajmniej tak bym postapil.

Dziekuje bardzo za odpowiedz.
A czy ktos mial podobna sytuacje??

Tak tez zrobie z rachunkami, ale jestem bardzo zaskoczona- gorzej niz na spowiedzi ;))

Na szczęście mnie tak nie sprawdzali wiec doświadczenia nie mam. Ale możemy to zawdzięczać naszym rodakom krecacym walki.

A czy tam jest napisane, ze jesli nie prześle to będzie naliczane z tych wiadomości co już maja, czy anulują w ogole moja aplikacje??

Zastanawiam sie czy nie odpisac im ze wszystkie informacje ktore potrzebowali podalam w aplikacji, poza tym przesylalam im juz certyfiakt ur dziecka jak i moj dowod.

Po prostu nie mogę zrozumieć w jakim celu tak mnie chcą przeswietlic??
A czy oni dzwonią do pracodawcy/ow?

Acha jeszcze jedno, z racji takiej ze jestem samozatrudniona, i nie oszukujmy sie, nie zarabiam kokosow, wyplate biore na reke.. wiec nie wiem w jakim celu im moje bilingi z bankow..

Witam,
To jest normalna kontrola uregulowana aktami prawnymi. Musisz przedstawic to co zadaja, w miare Twoich mozliwosci. Udowodnic ze dziecko przebywa z Toba fizycznie w Anglii. Wykazac im swoje dochody. No i czy legalnie pracujesz. Pamietaj Anglia to kraj policyjny. Jesli beda chcieli udowodnic ze oszukujesz to maja konekcje z innymi instytucjami. Dziecko nie chodzi do szkoly wiec zwroc sie do GP o list potwierdzajacy rejestracje dziecka. Orginalny list z HM wez ze soba. Wtedy napisza Ci go bezplatnie bo inaczej zaplacisz. I udaj sie jak najszybciej bo wszedzie sie czeka do 10 dni.
Powodzenia

Dziękuje bardzo za odpowiedz..!
Ogółem rzec biorąc zmartwiłam się ze tyle tego potrzebują, ale nie obawiam się ze chcą mi udowodnić ze oszukuje, bo tego nie robię..

Chciałam zapytać jeszcze o cos zupełnie innego, jednak nie mam pojęcia czy mogę tutaj, w razie potrzeby proszę przenieść w odpowiednie miejsce.

Otóż podałam ojca swojego dziecka o alimenty. Ojciec nie widnieje w akcie urodzenia dziecka. I co?? Strasznie się tym oburzył i zaczął wypisywać mi wiadomości w których twierdzi ze teraz zaczęłam wojnę i ze prześle mi list.. Przesłał w którym jest napisane ze jeżeli wciągu 7 dni nie odezwę się na podany nr tel w sprawie „przywrócenia” kontaktu z naszym dzieckiem będzie zmuszony podjąć przeciwko mnie sprawę w sadzie.
I tutaj mam pyt. Czy ojciec ma prawo wysyłać mi takie zastraszające listy?? Czy powinnam się dostosować?? I czy będę opłacała sprawę w sadzie??Nadmienię ze ojciec nie interesuje się zupełnie dzieckiem, czy ma co jeść, czy ma się w co ubrać, co lubi robić itp., pisze zaś co jakiś czas, smsy w których pyta „ co u dziecka”, albo „kiedy może się spotkać”- ewidentne smsy w razie W ze się interesował na potrzeby sadu. Kiedy prosiłam o jakakolwiek pomoc to zawsze otrzymywałam wiadomości typu – mam to głęboko w poważaniu.. Zapomniał jednak o fakcie ze nigdy nie miał zabronionego kontaktu z dzieckiem, a sam zawsze odmawiał spotkań czy nawet tel- twierdząc ze nie ma czasu, bo ciągle pracuje.. Ostatnio widział dziecko ponad pól roku temu. I dlatego nie odezwałam się kompletnie do ojca, olałam ten list i jego wulgarne smsy, ponieważ chce aby dziecko miało ojca, ale niestety nie da się z nim ustalić kontaktów, a taki ojciec który chce wpadać raz na poł roku to gruba przesada… bo oczywiste ze dziecku robi się sieczkę z mózgu. Suma summarum o co mi chodzi- jest mi na rękę ze ojciec wniesie pozew do sadu, będzie zapewne miał przydzielone dni i godziny i się nie wymiga ze nie może.. a dziecko będzie miało (wymuszonego) ale ojca, który nie może ot tak zrezygnować ze spotkania..

Tym sie nie przejmuj bo on nie ma prawa Cie straszyc. Mozesz te fakty uzyc w sadzie. On ma obowiazek lozyc pieniadze na dziecko. Wnies sprawe o alimenty i o uregulowanie kontaktow z ojcem. Alimenty sa dla dziecka, i Ty jako matka masz moralny obowiazek w stosunku do dziecka domagac sie finansowego wsparcia od ojca. W Anglii nie sa wliczane do dochodow w zwiazku z tym nie obniza Ci zadnych benefitow. Walcz o dziecka i swoje racje.

Witam
Jeszcze raz powracam do listu z Work Tax:
Przez weekend szykując sobie odpowiednie papiery- do wysłania- stanęłam na ---" evidence of any class 2 national insurance registration or small earnings exemption"
I tu zaczynają się schody, ponieważ moje zarobki nie przekraczają progu, są dosyć niskie, czyli jestem zwolniona z opłacania składek…
Ale przez weekend wyszukałam informacje w których zawarte jest ze musze otrzymać na to właśnie certyfikat „small learning exemption”.
Nigdy nikogo nie chciałam oszukiwać, a liczyłam na fachowość swojej księgowej.. a po przeszukaniu wszystkich papierów – nie wydaje mi się abym miała ten certyfikat.
Co ja mam teraz zrobić?? Gdzie skierować pierwsze kroki?? Doczytałam że aby otrzymać ten certyfikat musze wypełnić CF10 aby być zwolniona ze składek. Ale jak się do tego zabrać? Czy ktoś wie ile na takowy się czeka?? Zostalo mi naprawdę mało czasu…
W ogole jakie kary sa za takie niedopilnowanie???

Proszę bardzo o pomoc…
Pozdrawiam

Witam,
zadzwon do NIN - oni Ci wszystko powiedza co masz zrobic. Poinforumuj ich, ze potrzebujesz to do Tax Credit w zwiazku z kontrola. Wyslij wszystkie dokumenty jakie uda Ci sie skompletowac przed uplynieciem terminu. Napisz list przewodni jesli wystapi jakis problem z reszta dokumentow. Oni Ci odpisza i poinformuj jakie dokumenty musisz im doslac badz napisza ze te ktore wyslals sa wystarczajace. Pamietaj nawazniejszy jest kontakt. Nie wypowiadam sie na temat polskich biur ksiegowych ale radze korzystac z renomowanych firm. Nie mam pojecia jakie sa kary.

Dziekuje bardzo!!

Boje sie az dzwonic do NIN... przeciez to prawie 2 lata ;(

Ale zastanawiam sie czy aby napewno nie mam czegos takiego jak certyfikat (pyt tylko gdzie), skoro sie rozliczalam itd.. i wszystko bylo ok.
Chyba by dawno mi wyslali pyt o te skladki ubezp.

Pamietam tylko ze mialam oplacac jakies 2 funty tyg, a pozniej cos mi przyszlo ze jestem zwolniona.. ale co to bylo i gdzie to mam to nie wiem...

Nie boj sie tylko dzwon. Dokumenty swojej dzialalnosci musisz przechowywac 5 lat. Radze porobic teczki na kazdy rok oddzielnie i wszystkie dokumenty przechowywac bezpiecznie. To tylko dla Twojego dobra.

Witam ponownie
Byłam w przychodni, kobieta zobaczyła list, pokombinowała i stwierdziła ze nie może mi takiego listu wypisać (odnośnie dziecka).
Mam nadzieje ze wystarcza listy w których miałam zgłaszać się na szczepionki, bilans dwulatka etc.

Do Ubezpieczeń się nie dodzwoniłam.
Pozostaje jutro. Jestem przerażona.

możemy kontrolować podatku pracy poprzez działania na rząd i zrobić coś dla nas i naszych nabiours i to rzeczywiście dla każdego
Myślę, że każdy organizm ma do podjęcia działań na rząd, gdy rząd zachowuje się tak
Chcę, aby alll narody na tym forum, że wierzymy w działaniach

steavejohn1994 napisał:
możemy kontrolować podatku pracy poprzez działania na rząd i zrobić coś dla nas i naszych nabiours i to rzeczywiście dla każdego
Myślę, że każdy organizm ma do podjęcia działań na rząd, gdy rząd zachowuje się tak
Chcę, aby alll narody na tym forum, że wierzymy w działaniach
Please don't use Google translator, it does't work :) can you write it in English?
Than we will be able to understand what you saying :)

Powrót