work visa for Germany

• Autor wątku Autor wątku linekerka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

linekerka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Czy orientuje się ktoś z forumowiczów jak wygląda zdobycie wizy podanej w tytule postu? Przyszły pracodawca, poinformował mnie o konieczności zdobycia takiej wizy przed podpisaniem wcześniej umowy. W konsulacie dowiedziałam się, że z uwagi na to że Polska jest w Unii Europejskiej, to przyszły pracodawca powinien wystąpić o tzw. Arbeit Erlaubnis (pozwolenie na pracę) w mieście w którym znajduje się moja przyszła firma. Czy Arbeit Erlaubnis i work visa for Germany to jest to samo, czy może przyszły pracodawca pomylił się myśląc, że Polska nie jest w Unii Europejskiej?

na podstawie przepisow niemieckich najprawdopodobniej do 01.05.2011 nie bedzie mozliwosci zatrudnienia polakow na normalnych zasadach, w zwiazku z tym istnieje mozliwosc pracy w niemczech na kilku innych zasadach:

1.samozatrudnienia (selbstständige)
2.pracy sezonowej w kilku branzach (gatronomia, hotelarstwo, rolnictwo, lesnictwo) ale max. 90 dni w roku
3.zatrudnienia prez pracodawce na zasadzie "sponsoringu" w najbardziej poszukiwanych zawodach

jesli chodzi o 1 to zakladasz firme (gewerbe) ktora rejestrujesz w urzedzie wlasciwym dla miejsca zamieszkania, placisz 20 € i po 15 min jestes wlascicielka firmy ;)
jesli chodzi o 2 to pracodawca zglasza cie jako (saisonarbeiter) w Bundesagentur für Arbeit (BafA) ktorej podlega, dostajesz pozwolenia na prace na okres max 90 dni, pracodawca rozlicza za ciebie wszystkie skladki i podatki
jesli chodzi o 3 to pracodawca wystepuje z wnioskiem o zatrudnienie ciebie do BafA, wykazujac, ze nie ma w okolicy nikogo innego ktory spelnia jego wymagania (czasem to troche trwa) jesli dostanie zgode od urzedu to oni wystawia dla ciebie Arbeitserlaubnis na okres 1 roku z mozliwoscia przedluzenia. wtedy pracodawca jest zobowiazany zatrudnic ciebie w swojej firmie i przewaznie stara sie pomoc w znalezieniu mieszkania. po przyjezdzie mozesz rozkoszowac sie praca w brd ;)

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mnie obowiązuje najprawdopodobniej punkt 3, ze względu na to, że mam odbyć półroczny staż. Czy pracodawca powinien wystąpić do BafA przed podpisaniem ze mną umowy? Jak długo może potrwać uzyskanie zgody od urzędu? Chodzi mi o to czy więcej niż pół roku.

jakiego typu to jest staz? bo mozliwe jest ewentualne obejscie tego przepisu ako jednorazowe swiadczenie zatrudnienia na czas okreslony stazem.
wtedy pracodawca wystepuje bezposrednio do bafa o erlaubnis tylko na czas stazu na okreslonym stanowisku w okreslonej firmie

Jest to staż naukowy, wykonywanie określonych zadań w ramach projektu rozpisanego przez pracodawcę. Nie wiem do końca czy pracodawca zatrudni mnie później po zakończeniu stażu ;)

no to nie powinno byc problemow z arbeitserlaubnis, przynajmniej na czas stazu

Powrót