Working Child Tax Credit a dzieci w Polsce

• Autor wątku Autor wątku zabojczytom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zabojczytom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy można wystąpić o Working Child Tax Credit jeżeli dzieci mieszkają i uczą się w Polsce?

mozna wystapic o working tax credit ale nie o child element. Nie podaje sie wtedy dzieci gdyz musza mieszkac w UK na stale jesni ma im przyslugiwac. Tylko child benefit nalezy sie jesli dzieci mieszkaja w unii i nikt inny nie pobiera na nie zasilku rodzinnego

Można wystąpić o Child Tax Credit, ale zostanie on przyznany dopiero gdy dzieci znajdą się na terenie UK.

asiaxx napisał:
mozna wystapic o working tax credit ale nie o child element. Nie podaje sie wtedy dzieci gdyz musza mieszkac w UK na stale jesni ma im przyslugiwac. Tylko child benefit nalezy sie jesli dzieci mieszkaja w unii i nikt inny nie pobiera na nie zasilku rodzinnego

wiesz dlaczego tak jest? jaka jest podstawa prawna?
tzn interesuje mnie sytuacja gdy np. partner pracuje w pl i dziecko jest z nim w pl i ciężko udowodnić, że jest się głównym żywicielem rodziny?

w takim przypadku starając się o wtc robic single claim i przemilczeć posiadanie partnera?

D&D LEX Porada Prawn napisał:
Można wystąpić o Child Tax Credit, ale zostanie on przyznany dopiero gdy dzieci znajdą się na terenie UK.

skąd takie info?

zabojczytom napisał:
Czy można wystąpić o Working Child Tax Credit jeżeli dzieci mieszkają i uczą się w Polsce?

Child Tax Credit na dzieci w Polsce - nalezy sie prawnie
moderacja*

Ostatnią edycję dokonał moderator:
boz1 wiesz jak ciezko dzisiaj o klienta, przeciez juz chyba wszyscy sa w tym kraju ksiegowymi, doradcami imigracyjnymi, podatkowymi i zalatwiaja benefity :)

Witajcie nie chce zakładać nowego tematu bo być może sytuacja jak moja już była a ja się po prostu nie dopatrzyłam. Moja sytuacja wygląda nastepująco mąż pracuje w UK ja z dwójka dzieci jestem w PL około sierpnia planujemy przeprowadzić sie do męża na planowo stałe. Dostajemy już Child benefit na córki a kilka dni temu mąż zadzwonił po wniosek na CTC jak wiadomo pani kazała zaczekać 2 tygodnie i jeżeli wniosek nie przyślą próbować ponownie. I chciałam zapytać czy:

-aplikować o CTC jak ten wniosek przyjdzie tj.około marca i wtedy za jaki rok podatkowy czy wstrzymać się do kwietnia i wtedy bedzie za ten rok podatkowy własnie mijający.

-aplikować jeśli ja z dziećmi( 4 i 6 latek) jesteśmy w PL czy wstrzymać się aż do sierpnia aż pojedziemy do męża

Jest jeszcze coś co mnie nurtuje a mianowicie zatrudnienie mojego męża przebiega lub przebiegało dotychczas bardzo różnie to znaczy do UK wyjeżdża od roku 2005 ma tam adres konto bankowe itd. Pracował w angielskiej jednej firmie do lipca 2012 w lipcu się zwolnił payslipy ma do maja 2012 nie ma p60 ale to powinien dostać chyba p45 jesli sie zwolnil ? planuje zadzwonić do byłego szefa o ten druk żeby moc sie rozliczyc za rok 2012. Przed świetami 2012 zaczął prace przez agencje i pracuje tam do teraz. Poradzcie mi jakie dokumenty zgromadzic aby aplikować o CTC oraz właśnie za jaki rok podatkowy składać za 2012 czy 2011 ach dodam ze p60 ma 2011/2012. Przepraszam za chaotyczność mojego postu jestem całkiem zielona w tym temacie. Pozdrawiam i proszę o podpowiedź.

Ogólnie CTC należy sie nawet jak dzieci sa w Polsce.P45 twój mąż powinien otrzymać od pracodawcy w niekrotkim czasie po zwolnieniu.Do Tax Credit wskazane jest posiadanie P60 bądź P45 żeby wykazać przychód.Jezeli składacie wniosek o CTC przed kwietniem tego roku to musicie wykazać dochód za rok podatkowy 2011/2012.Po kwietniu tego roku za rok 2012/2013.

Na Twoim miejscu aplikowalabym po przyjezdzie. Bo bedziesz czekala ze dwa lata, bo tak bywa a do tego czasu moga byc zmiany w przydziale benefitow bo do tego zmierza partia rzadzaca - praca dla imigrantow ale bez swiadczen socjalnych. Wtedy bez dobrych zarobkow bedzie bardzo ciezko zyc w UK

dziękuję za podpowiedzi

mam jeszcze pytanie odnośnie tego nieszczęsnego p45 gdyz maż jak już wczesniej wspomnialam mąz pracował do lipca 2012 ubiegłego roku u jednego pracodawcy a pozniej w grudniu zaczął pracę przez agencje i pracował przez agencje do niedawna, teraz dostał kontrakt w firmie na 3 miesiace, kilka dni temu wpłynęły mu na konto pieniążki i mąż mowi ze to chyba pieniadze z podatku za pracę z agencji od grudnia do teraz ale ani p60 nie dostal ani od bylego pracodawcy p45 do teraz. Co powinniśmy zrobić w takiej sytuacji ? dzwonić do pracodawcy i pytac o p45 czy do agencji o p60 ? prosze o pomoc

chciałam powiedzieć ze aplikowalismy jednak w lutym gdy ja z dziecmi bylam i jeszcze jestem w PL mąż dostał kilka dni temu decyzje pozytywna iz przyznali mu working tax i child tax credit, plus zwrot od dnia zlozenia wniosku tak ku pocieszeniu oczekujących na te taxy. pozdrawiam

Powrót