Working tax credit czy będzie nadpłacony?

• Autor wątku Autor wątku darkosxp1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darkosxp1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

przebywam w UK od 12 czerwca 2013 roku, pracuje od 17 czerwca 2013,
5 września 2013 dostałem decyzje o przyznaniu working tax credit na kwotę 1696,32 F wypłacane od 21/08/2013 - 05/04/2014 na podstawie dochodów z poprzedniego roku wynoszących - 06/04/2012 - 05/04/2013 - 0 F.

Teraz mam pytanie :?: :

tax jest wypłacany za rok poprzedni czyli na podstawie przychodu 0 FUNTÓW, wyliczyłem, że zarobie tym roku podatkowym 6/04/2013 - 05/05/2014 - ok. 10,500 F, czy będę musiał zwrócić jakieś pieniądze czy spokojnie będę mógł złożyć na następny rok gdyż nie przekroczę granicy 13000 F i jeszcze rok będą mi dopłacać, gdyż w kolejnym roku już będę miał przychód 13 500 F - tyle wynosi aktualnie przychód przy pracy pełny rok za minimalną krajową przy 40 H pracy

w kwietniu zadzwon do nich i podaj ile zarobiles,zaczna ci wyplacac mniej podaj odrazu ile spodziewasz sie w przyszlym roku to nie bedziesz mial nadplaty

Tak zrobie w kwietniu tylko czy teraz bede musiał coś zwracać

z tej kwoty 1696,32 F

Jeśli na bieżąco informujesz o zmianach, podajesz prawidłowe dane, nie pomyliłeś się, to nie będziesz nic zwracać. Nie do końca rozumiem o co pytasz więc to chyba jedyna odpowiedź, jaką jestem w stanie udzielić.

majka pytanie dotyczy tego czy jesli wtc ma wyliczony na postawie dochodu rownego zero funtow, kiedy faktycznie jego dochod wyniesie 10.500 funtow to czy bedzie mial nadplate.
najwyrazniej nie informuje o zmianach skoro twierdzi ze wyliczone ma na podstawie dochodu rownego zero.

Ja zrozumiałam, że między 6.04.12 a 17.06.13 nie pracował w ogóle, dlatego brany był pod uwagę dochód 0 funtów. A wtc przyznali mu na podstawie tego, że podjął pracę w UK - a więc podstawą do wyliczeń był rok podatkowy 2012/2013 (w którym był bez pracy, dochód 0 funtów), z uwzględnieniem tego, że podjął pracę w czerwcu 2013. W decyzji przyznającej wtc jest wyliczony przybliżony dochód za rok 2013/14, oraz kwota która będzie przysługiwała w roku 2014/15 (czyli już na podstawie dochodu z roku 2013/14).

Ostatnia edycja:
gdyby to było tak proste i jasne to bym nie pytał;p majka51 dobrze mnie rozumie nie pracowałem w tym okresie, w aplikacji podalem, wszystko o co prosili, za poprzedni rok rozliczeniowy podałem prawdę 0 F, oraz od kiedy jestem na wyspach, oraz ile zarabiam na godzine, od kiedy pracuje, i ile godzin, nie poinformowalem o zmianach gdyż ich nie ma...wszystko podalem w formularzu, pytali jaki dochod za poprzedni rok - podalem 0 F bo nie pracowałem, wpisalem od kiedy pracuje czyli od 17 czerwca, podalem gdzie , jaka stawka godzinowa i ile godzin, nic sie nie zmienilo, nie pytali ile planuje zarobić, dzwoniąc na infiolinie miła Pani nie potrafi mi odpowiedzieć na to pytanie, nie wie, gdyż wszystko wylicza im system:) i po temacie, zamieszanie jest dlatego, że większośc dostaje informacje, że o working tax credit można się starać po przepracowanym roku co jest nie prawdą....lądujesz, pracujesz od razu możesz się starać

Ostatnia edycja:
Bo oni nie pytają ile planujesz zarobić. Pytają ile godzin/tyg pracujesz i za jaką stawkę, na podstawie tego sami wyliczają ile prawdopodobnie zarobisz w tym roku. Zresztą przejrzyj decyzję o przyznaniu, tam jest podana planowana kwota dochodu za 2013/14, i kwota którą bedziesz dostawał od kwietnia 2014 (na podstawie analogii z nasza sytuacją podejrzewam, że niższa niż dotąd).
PS. Jak nie masz zmian w dochodzie (nie zmienia Ci się liczba godzin ani stawka, nie masz przerw w zatrudnieniu) to Twoja sytuacja JEST prosta ;)

tam jest podana planowana kwota dochodu za 2013/14, i kwota którą będziesz dostawał od kwietnia 2014 - niestety ale tego nie ma w decyzji, zobaczymy jak to się zakończy - poinformuje na forum:) dzięki i pozdrawiam

Na naszej decyzji jest. Ale nawet jak nie ma, to bądź dobrej myśli, dopóki mają aktualne dane o Twoich dochodach i sytuacji nic nie będziesz musiał zwracać.

majka51 napisał:
Na naszej decyzji jest. Ale nawet jak nie ma, to bądź dobrej myśli, dopóki mają aktualne dane o Twoich dochodach i sytuacji nic nie będziesz musiał zwracać.

Z tym to nie bylbym taki pewny,odsylam na fora UK poswiecone tym tematom.

jaco77 napisał:
Z tym to nie bylbym taki pewny,odsylam na fora UK poswiecone tym tematom.

Na forach ludzie różne dziwne rzeczy piszą, tu się zgodzę. A dlaczego nie jesteś pewien? :)

Bo sie naczytałem to i owo o HMRC z watkami Tax Credits.Niby o wszystkim wiedzieli a i tak naliczali po swojemu a potem zadali zwrotu.Jest tego multum.

P.S.
Jak znajdę wiecej czasu to oblicze autorowi watku ile powinien otrzymywać WTC.Rozumiem ze przychód w tym roku podatkowym to jest 10,500£ na Single Claim? W jakim wieku jesteś? Od jakiej daty zacząłes otrzymywać WTC?

Ostatnia edycja:
jeśli masz zamiar skorzystać z kalkulatora na stronie taxów to już to zrobiłem i wychodzi o wiele funtów mniej, a skąd te moje pytania??? własnie z tego co przeczytałem na forum, że dają jak popadnie a później dziwne sumy przychodzą do zwrotu, jednio mówią, że nie będę musiał nic zwracać bo wszystko wypełniłem prawidłowo i o wszystkim powiadomiłem w formularzu, inni, że jak przekroczę różnice w kwocie z tamtego roku o ponad 5000 F to już jestem nadpłacony a jeszcze inni, że powinienem być liczony od 10 500 F, dlatego napisałem by rozwiać wątpliwości...

Też wpisałam Twoją sytuację w ten kalkulator (z datą ur. 1985), wyszło w przeliczeniu na tygodnie tyle co dostajesz. Tobie ile wychodzi?
Też różne dziwne rzeczy słyszałam od Polaków o wtc, łącznie z tym że całość się zwraca na koniec roku podatkowego, więc liczyłam to wte i we wte i wyszło mi , że ci, którym kazali zwracać, popełnili jakiś błąd, zataili sytuację, itd., inaczej nie ma opcji żeby trzeba było zwracać.

trzeba zwrócić jak sie przekroczy 13000 to jest pewne, albo sie kombinuje - ja podszedlem uczciwie, dobry rocznik wzięłaś, przy 10 500, wychodzi mniej, ale pytanie skad moglem wiedziec ile zarobie to raz jak pracowalem 2 meisiace i nie moglem wpisac co innego niz zero za poprzedni rok, gdyż bym skłamał, a poinformowałem gdzie pracuje i ile mam na godzine, więc właśnie to by mnie zastanawiało, gdzie w razie zwrotu lub nadpłaty byłby mój błąd?

chyba nie musiałem do nich zgłaszać, że podwyższyła się płaca minmalna od 1 października tamtego roku o 12 pensów za godzine pracy - bo to chyba jest jasne:) no ale zmiana:)

Witam,

pozwalam sobie dołączyć do rozmowy i problemu kolegi. W UK jestem od maja 2013 i pracuję jako nauczyciel od czerwca. Jako, że jest to self-employment (w weekendy) w tygodniu pracowałam dla agencji (lipiec - grudzień 2013). Jak zatem wyglądać będzie mój ewentualny zwrot podatku? Jeżeli pracuję od czerwca, czy powinnam czekać na list od HM Revenue, czy sama zrobić self-assesement? Kiedy powinnam go w zrobić, do końca stycznia biezącego roku, czy do kwietnia? Co z Class 2 National Insurance contributions - nie złozyłam wniosku o SEE certificate - powinnam?
Będę wdzięczna za wszelkie porady.
Aga

juliagnieszka napisał:
Witam,

pozwalam sobie dołączyć do rozmowy i problemu kolegi. W UK jestem od maja 2013 i pracuję jako nauczyciel od czerwca. Jako, że jest to self-employment (w weekendy) w tygodniu pracowałam dla agencji (lipiec - grudzień 2013). Jak zatem wyglądać będzie mój ewentualny zwrot podatku? Jeżeli pracuję od czerwca, czy powinnam czekać na list od HM Revenue, czy sama zrobić self-assesement? Kiedy powinnam go w zrobić, do końca stycznia biezącego roku, czy do kwietnia? Co z Class 2 National Insurance contributions - nie złozyłam wniosku o SEE certificate - powinnam?
Będę wdzięczna za wszelkie porady.
Aga

Zaloz nowy watek bo ten dotyczy zupelnie czegos innego.

Powrót