N
Narave
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam, mam pewien problem, a nie mogę nigdzie w internecie znaleźć podobnej sytuacji. Przyleciałem do Szkocji końcem stycznia, z zamiarem pozostania tu na stałe. Pracę znalazłem przez agencję po 3 tygodniach, lecz różnie z nią było więc szukałem nowej. Od 21 marca znalazłem pracę na stałe i tutaj kuzyn poradził mi wzięcie working tax credit(jestem sam, zarabiałem najniższą krajową). Różnie bywało natomiast z godzinami pracy, raz pracowałem ledwo ponad 30h innym razem około 45. W formularzu należało podać średnią, więc napisałem, że 37h. Za zeszły rok podałem 1700f zarobków, gdyż tylko tyle zarobiłem do końca kwietnia. Przyznano mi 51f tygodniowo, które pobieram do dzisiaj. Tydzień temu przyszedł do mnie jednak list, że być może moje zarobki wyniosą 13400 (ponieważ obliczyli sobie średnią z dotychczasowych moich zarobków i obliczyli na cały rok podatkowy), dlatego mam się z nimi skontaktować aby mogli mi to jeszcze raz przeliczyć abym nie miał nadpłaty. W międzyczasie złożyło sie tak, że z powodów osobistych muszę jednak wrócić do Polski na stałe, a przynajmniej na kilka lat. Zadzwoniłem(nie na helpline tylko do biura w Preston, gdyz tam miałem dzwonić), ponieważ wiedziałem, że nie przekroczę tych 13k gdyż najbliższe miesiące miałem pracować znacznie mniej, właśnie coś koło tych 30h, a dodatkowo pracuje tylko do końca października, więc obliczyłem, że zarobie w tym roku podatkowym około 8300f. Do Polski wracam 6 listopada. W rozmowie dowiedziałem się, że oni nie mogą brać tego na wyrost i muszą mi wypłacać WTC na tych zasadach jakie sobie wyliczyli(czyli, że zarobie te 13400). Myślałem, że nic już nie dostane w takim razie, a dzisiaj znow wpłynelo mi na konto 50f. Zadzwoniłem na helpline, zgłosiłem, że wyjeżdżam 6 listopada i nie chce juz pobierac WTC, ale uslyszalem że musze pobierać to do końca października. I tutaj mam kilka pytań: 1. Czy do obliczenia należnego WTC za ten rok będą brane pod uwagę moje ogólne dochody z tego roku( to 8300), czy obliczają sobie jakąś średnią przez to, że nie pracowałem całego roku? 2. Czy wystarczy, że zadzwoniłem i poinformowałem o końcu pracy i wyjeździe, czy lepiej napisać list aby być pewnym, że juz przestaną mi wysyłać pieniądze - jeżeli tak to co mam w nim napisać i na jaki adres wysłać? Problem jest taki, że jeżeli, podzielą sobie te 8300 na 7,5 miesiąca które pracowałem to średni zarobek na rok wylicza sobie ponad 13k pomimo, iż wiedziałem, że średnia godzin tygodniowych w pracy za cały rok bedzie około tych 37, jednak nie dane mi bedzie popracować w tych gorszych miesiącach, ktore zniwelowałyby tę różnicę... Jednak jeżeli biorą pod uwagę tylko dochód za cały rok to przy zarobkach 8300 pewnie miałem nadpłatę, którą bede musiał oddać, co nie jest problemem, problem sie pojawi, jeżeli bede musiał zwracać 1700f(całość) będąc już w Polsce...
Kolejna rzecz: czy po otrzymaniu p45(juz po wyjezdzie), będę musiał im go odesłać do rozliczenia czy pracodawca sam to wysyła? Czy wystarczy, że wyślę go do revenue z p85 aby mnie rozliczyli i zwrócili nadpłacony podatek?
Sorki za rozpisanie się i bardzo prosze o pomoc.
Kolejna rzecz: czy po otrzymaniu p45(juz po wyjezdzie), będę musiał im go odesłać do rozliczenia czy pracodawca sam to wysyła? Czy wystarczy, że wyślę go do revenue z p85 aby mnie rozliczyli i zwrócili nadpłacony podatek?
Sorki za rozpisanie się i bardzo prosze o pomoc.