Wpis do KRD, BIK itd

• Autor wątku Autor wątku Sławek78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sławek78

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Witam
Mam dosyć ciekawe pytanie, załóżmy że nie płace zobowiązań i ląduje w KRD BIKu i innych portalach o dłużnikach. Aby się usunąć muszę zapłacić zaległości. A co jeżeli wyślę do KRD pismo "wezwanie do zaprzestania przetwarzania danych osobowych na podstawie ustawy o ochronie danych osobowych" - zgodnie z tym, każdy może do prywatnej firmy wnieść sprzeciw odnośnie przetwarzania danych? Usuną wtedy mnie z bazy? Czy nie usuną?

Czekam na odpoweidzi :)

BIK nie jest portalem o dłużnikach. KRD, Infomonitor i ERIF nie są portalami

Dziękuję Amelia... lecz o tym wiem doskonale. Może znasz odpowiedź na moje pytanie?

Dlaczego nie usuną? Podstawa prawna jakaś jest do tego?

Ustawa o ochronie danych osobowych oraz ustawa o udostępnianiu informacji gospodarczych. Poczytaj, wyciągnij wnioski

Witam
Myk polega na tym, że biuro informacji gospodarczej działa w oparciu o ustawę o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych, zaś w tej ustawie nie ma słowa o zasadach przetwarzania danych osobowych (nie mylić z danymi gospodarczymi). Jest za to artykuł 3 o brzmieniu "W sprawach nieuregulowanych w niniejszej ustawie w zakresie przetwarzania danych osobowych osób fizycznych stosuje się przepisy o ochronie danych osobowych. " - czyli, tak rozumiem ,że biuro informacji gospodarczej dodając dłużnika osobę fizyczną, przetwarza jej dane w oparciu nie o ustawę biura informacji gospodarczej lecz o ustawę o ochronie danych osobowych.

Sławek78 napisał:
Jest za to artykuł 3 o brzmieniu "W sprawach nieuregulowanych w niniejszej ustawie w zakresie przetwarzania danych osobowych osób fizycznych stosuje się przepisy o ochronie danych osobowych. " - czyli, tak rozumiem ,że biuro informacji gospodarczej dodając dłużnika osobę fizyczną, przetwarza jej dane w oparciu nie o ustawę biura informacji gospodarczej lecz o ustawę o ochronie danych osobowych.
Art. 23 ust. 4 pkt 2 ustawy o ochronie danych osobowych. Wystarczy?

Dziękuję za odpowiedź, drążąc dalej temat
Art. 23 ust.4 "dochodzenie roszczeń z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej." w tym przypadku np KRD dochodzi roszczeń w imieniu swojego klienta i z racji tego że jest to biuro informacji gospodarczej, nie wymaga od klientów pełnomocnictwa. Tak więc czy czasami artykuł ust. 4 pkt 2 nie dotyczy sytuacji w której sami jako przedsiębiorca przetwarzamy dane? A nie gdzie je przetwarza w naszym imieniu KRD czy BIG?

Możesz mi powiedzieć o co ci właściwie chodzi? Wszystko jest w porządku, bez żadnych haczyków, niedoróbek itp. Nudzisz się? Idź na miasto, napij się a bardziej na tym skorzystasz niż grzebiąc w tym.

KRD czy BIG, ERIF niczego nie przetwarza. Jest tylko tablicą informacyjną

"KRD czy BIG, ERIF niczego nie przetwarza"

Chyba ktoś już tutaj się czegoś napił na tym mieście :D

Nie potrafisz mi niestety pomóc, dzięki za chęci :)

Sławek78 napisał:
Nie potrafisz mi niestety pomóc, dzięki za chęci :)
Jeśli oczekujesz potwierdzenia, że twoje nazwisko znajduje się nielegalnie na "tablicy informacyjnej" zwanej KRD czy podobnie - to wybacz ale rzeczywiście nie pomogę.

Amelio
Małe dziecko jak głodne to budzi w niedzielę o 6 rano :) Nie widnieje na tej tablicy, po prostu zastanawia mnie fakt, w oparciu o jakie ustawy działają KRD i BIK i wyszło że muszą się trzymać ustawy o ochronie danych osobowych. Każdy lekko obyty z ustawami wystosuje odpowiednie pismo i się usunie z tej "tablicy ogłoszeniowej" - taka jest moja teza, i szukam tutaj jej potwierdzenia lub zaprzeczenia.

Sławek78 napisał:
Każdy lekko obyty z ustawami wystosuje odpowiednie pismo i się usunie z tej "tablicy ogłoszeniowej" -
Nie tacy już próbowali
Sławek78;3509645t napisał:
aka jest moja teza, i szukam tutaj jej potwierdzenia lub zaprzeczenia.
Odpowiedź już znalazłeś. Zaprzeczenie. Ty jednak chcesz usłyszeć potwierdzenie. Nic z tego.
Nadawałbyś się do pisania tematu maturalnego za Bieruta: "Najwybitniejsza postać XX wieku, jej wkład i działalność w rozwój ludzkości i dlaczego akurat Józef Stalin?"

Witaj Amelio
Nie będę się skupiał na twoim dogryzaniu mi i smakowitych porównaniach , nie o to chodzi. Brak twojej merytorycznej odpowiedzi na moje pytanie z dnia 19-12-2015 07:40 utwierdza mnie w przekonaniu że twoja wiedza się skończyła 19 grudnia.
Ktoś jeszcze jest mi w stanie pomóc w tym temacie?

Powrót