Wpis do KRD - Jazda bez biletu PKP-jak wymazac?

• Autor wątku Autor wątku Babix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Babix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Bardzo prosze o informacje jak wymazac wpis w KRD, sytuacja jest następująca:
W roku 2005 zostałem ukarany za jazdę bez biletu na kwotę 121 pln. Obecnie kwota do zapłaty wynosi okolo 500 pln wraz z odsetkami. Wiam, że sprawa byla w Sądzie prawdopodobnie w roku 2007 na co Sąd wydał postanowienie o zapłacie kwoty okolo 370 pln.
Pytania jakie mam do Was sa następujące:
-czy mogę wystapic do sądu po tak długim czasie po wydaniu przez sąd postanowienia z wnioskiem o przedawniwnie?
-jeśli mogę to czy będą podstawy do usunięcia/anulowania mojego długu?
-czy może to w jakiś sposób spowodować wykreslenie mnie z KRD?
-jaki jest inny sposób na wykreslenie z KRD pomijając spłatę zadłużenia?
W innym temacie juz o tym pisałem lecz mniej szczegółowo więc z góry przepraszam za dublowanie tematu.

1. długi nawet przedawnione podlegają ujawnieniu w KRD na żądanie wierzyciela
2. sposobem wykreślenia Cię z KRD jest spłata długu - nawet tego przedawnionego, który dalej istnieje, ale z racji przedawnienia staje się tzw. zobowiązaniem naturalnym - możesz ale nie musisz zapłacić; tutaj jednak patrz pkt 1

jedyna opcja jaką widzę, to spłata długu wraz z odsetkami na dzień spłaty i wysąpienie do podmiotu, który Cię wpisał o wykreślenie z KRD

Czy takie zobowiązanie naturalne kiedykolwiek wygasa? Zastanawia mnie sens unikania takiego zobowiązania - dalsze zwlekanie to kolejne odsetki a wcześniej czy później jakis bank postawi mnie pod ścianą i odmówi np. udzielenia kredytu. Czy kiedykolwiek skreśla mnie z KRD jeśli nie dokonam spłaty długu? Jeśli tak to czy liczymy od dnia wyroku Sądu czy wystawienia mandatu?
Jeszcze jedno pytanie dotyczące samej wartości do zapłaty. Początkowe zobowiązanie wynosiło 121pln. Znalazłem w necie kalkulator odsetek ustawowych który wyliczył mi wartosc odsetek za okres od początku 2005 do dziś - podana kwota to okolo 95 pln. obecnie mam do zapłacenia okolo 500pln - prawdopodobnie koszty sądowe lub egzekucyjne. Czy koszty egzekucji sa jakos ograniczone? Na co moge się powołać aby umorzono mi koszty egzekucji?

Prosze o jakie kolejek sugestie czynności jakie powinienem wykonać, które mogły by spowodować obniżenie wartosci długu.

tylko proba dogadania sie z tym komu jnestes winien ale nie musi isc na uklady.Jak dadza do komornika to jeszcze kwota urosnie o spora kwote a oni sie nie spiesza i moga to zrobic po paru latach.W KRD wpis jest jak sie nie myle 10 lat

Spłata - to rozwiąże Twój problem.
Innej opcji nie widzę - nie da się "zjeść ciastko i mieć ciastko" jak to mawiają.

Powrót