wpis do ksiegi wieczystej a załozenie nowej KW

• Autor wątku Autor wątku 35maro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

35maro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam
czy jest ktoś kto mi wyjasni sprawę ?
-jest działka ma jedna ksiegę,
-podzielona sadownie na 2 włascicieli
-Jeden umiera i zostawia swoją działkę w spadku.
1.Czy spadkobiercy muszą się ujawnić i wpisać do ksiegi i dopiero wtedy założyć własną KW(bo chcą ją w przyszłości sprzedać).
2.Czy lepiej tylko się ujawnić i wpisać i zostawić oddzielenie KW nastepnemu włascicielowi ?(jesli to możliwe?)
3. Czy można ujawnić sie i wpisac do KW on-line lub listownie? (mam do sądu 600km)
4 Czy można założyć KW On-line lub listownie?
proszę o wyrozumiałość i pomoc :-)
pzdr MP

Okres co masz na mysli piszac, "podzielona sadownie na 2 wlascicieli"

jeden z włascicieli złozył sprawę do sądu o podział działki i sąd podzielił działke ,właściciele zaakceptowali podział i kazdy dostał swoj kawałek, w KW jest wpis o 2 działkach (była działka nr 6 a jest 6/1 i 6/2) teraz ja w spadku odziedziczyłem 6/2

35maro napisał:
2.Czy lepiej tylko się ujawnić i wpisać i zostawić oddzielenie KW nastepnemu włascicielowi ?(jesli to możliwe?)
To jest najtańsze rozwiązanie.

35maro napisał:
3. Czy można ujawnić sie i wpisac do KW on-line lub listownie? (mam do sądu 600km)
Można listem poleconym. Wysyłasz wypełniony i podpisany formularz KW-WPIS, wypis notarialnego aktu poświadczenia dziedziczenia,
wydruk z bankowości elektronicznej potwierdzający wykonanie przelewu 150 zł na rachunek wydziału ksiąg wieczystych danego sądu rejonowego tytułem: opłata za wniosek o wpis prawa własności działki nr 6/2 w KW nr .......... na podstawie dziedziczenia.

Powrót