Wpis do KW - wskazanie wierzyciela, uczestnika postępowania

• Autor wątku Autor wątku Law00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Law00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry.
Zamierzam złożyć wniosek o wykreślenie hipoteki z mojej KW. Moje pytanie jest następujące - czy wskazanie adresu siedziby wierzyciela hipotecznego (bank) na formularzu urzędowym powinno obejmować oddział tego banku, w którym otrzymałem kredyt, czy może siedzibę główną banku, opierając się na danych z KRS?
a zarazem - w rubryce dotyczącej odpowiedzi na pytanie czy uczestnik ma pełnomocnika, czy mogę nie zakreślić żadnego pola, gdyż zwyczajnie nie znam odpowiedzi na to pytanie?
Pozdrawiam.

Okej. A jeszcze taka rzecz, jako że kredyt brałem wraz z moją żoną i wspólnie również jesteśmy właścicielami naszej nieruchomości, to czy mogę wpisać tylko siebie w formularzu jako wnioskodawca?
Jeżeli jednak mielibyśmy być oboje wpisani to czy w ostatniej rubryce PODPIS możemy w jednej rubryce złożyć dwa podpisy i będzie to ważne?

Miałem identyczną sytuację i muszą być podpisy wszystkich współwłaścicieli. Wykreślenie hipoteki przekracza zarząd zwykły nad nieruchomością.

Wniosek można wysłać tez pocztą, więc możesz wydrukować wniosek i wypełnić w domu i udać się osobiście do sądu.

Aha, a czy wystarczy, że przedłożę zaświadczenie z banku o spłacie kredytu hipotecznego czy również wypadałoby załączyć oświadczenie banku wyrażające zgodę na wykreślenie hipoteki?
Czy w przypadku złożenia ww. załączników Sąd nie będzie wzywał mnie do przedłożenia dodatkowych dokumentów, np. dowodu spłaty długu w postaci dowodu przelewu na konto banku?

Obowiązkowym dokumentem jes ten zatytułowany "Zezwolenie na wykreślenie hipoteki". Żaden inny nie pozwoli na wykreślenie hipoteki i jest zbędny.

No dobrze, uprzejmie dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.

Powrót