L
lesmie
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 35
W 2001 roku dokonałem wpisu do ewidencji działalności gospodarczej, lecz nigdy jej nie podjąłem, ponieważ wkrótce po tej rejestracji udało mi się znależć pracę etatową. Nigdy tej działalności nie wyrejestrowałem, ponieważ zapłaciłem za tę rejestrację i nabiegałem się za tym po urzędach oraz miałem nadzieję że jeszcze się przyda na wypadek utraty pracy etatowej i zapobiegnie to powtórnym opłatom, biegania po urzędach i czekania. W 2010 roku, wskutek redukcji etatów straciłem pracę etatową i zgłosiłem się do PUP po zasiłek dla bezrobotnych, który mi przyznano i który pobierałem. W grudniu 2011 r. Przyszło z PUP do mnie pismo w którym żądają zwrotu tego zasiłku, ponieważ byłem w ewidencji działalności gospodarczej i w związku z tym nie miałem statusu bezrobotnego i pobrany zasiłek mi się nie należał.
Nadmieniam że nie przepracowałem na tej działalności nigdy ani minuty i dlatego czuję się pokrzywdzony. Sam wpis do ewidencji działalności gospodarczej przecież to nie była jeszcze żadna praca, nie miałem z tego wpisu żadnego dochodu, ubezpieczenia zdrowotnego ani nie wliczało się to do stażu pracy, więc dlaczego nie miałem statusu osoby bezrobotnej i zasiłek mi się nie należał ? Jeśli nie miałem statusu osoby bezrobotnej, to jaki był wtedy mój status ? Osoby pracującej choć pracy nie miałem ? Co mam teraz zrobić ?
Nadmieniam że nie przepracowałem na tej działalności nigdy ani minuty i dlatego czuję się pokrzywdzony. Sam wpis do ewidencji działalności gospodarczej przecież to nie była jeszcze żadna praca, nie miałem z tego wpisu żadnego dochodu, ubezpieczenia zdrowotnego ani nie wliczało się to do stażu pracy, więc dlaczego nie miałem statusu osoby bezrobotnej i zasiłek mi się nie należał ? Jeśli nie miałem statusu osoby bezrobotnej, to jaki był wtedy mój status ? Osoby pracującej choć pracy nie miałem ? Co mam teraz zrobić ?