Wpis komorniczy, a nowa księga wieczysta

• Autor wątku Autor wątku nowy0uzytkownik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowy0uzytkownik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Hej, mam taką sprawę. Został przeprowadzony sądowy podział majątku spadkowego, zgodnie z projektem przedstawionym przez spadkobierców. Przeciwko jednemu ze spadkobierców jest prowadzone postępowanie egzekucyjne (chodzi o alimenty). Przed podziałem w k.w. był wpis o prowadzeniu egzekucji na tej jego części ułamkowej. W orzeczeniu o podziale nie jest wspomniane nic o tej egzekucji. I teraz przy zakładaniu nowej k.w. referendarz przepisał wpis o egzekucji na każdej nowej nieruchomości. Jak pozbyć się takiego wpisu? Czy jedyną drogą jest powództwo przeciwegzekucyjne? Będę wdzięczny za odpowiedź.

Raczej powództwo o uzgodnienie treści księgi wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym.

Napisałem wniosek do komornika o umorzenie postępowania w stosunku do osób trzecich niebędących dłużnikami. Komornik odmówił umorzenia, powołując się na przepis art. 930 k.p.c. Złożyłem skargę na czynność komornika, uzasadniając, że komornik zastosował błędną podstawę prawną (szereg orzeczeń już od lat 70., że sądowy dział spadku nie jest rozporządzeniem rzeczą). Termin na rozpatrzenie skargi wynosi tydzień, tymczasem od miesiąca nie mam odpowiedzi z sądu. O co może chodzić?

nowy0uzytkownik napisał:
Termin na rozpatrzenie skargi wynosi tydzień, tymczasem od miesiąca nie mam odpowiedzi z sądu. O co może chodzić?
Ten termin, to termin instrukcyjny, proszę się więc do niego nadmiernie nie przywiązywać. Nie potrafię sobie przypomnieć czy podczas mojej wieloletniej kariery widziałam, bądź choć słyszałam, żeby sąd kiedykolwiek zmieścił się w tym terminie. Wg. moich obserwacji, faktyczny, średni czas rozpatrzenia skargi wynosi ok. 3-6 miesięcy. Cierpliwości.

Dziękuję, chwile po zamieszczeniu postu doczytałem, że to termin instrukcyjny.

Zastanawia mnie jakie może być rozstrzygnięcie. W tej samej sprawie była wcześniej skarga na wpis referendarza do k.w. (nie ja ją składałem) i co ciekawe, ten sam sąd, który teraz rozpatruje moją skargę na czynność komornika, powołał się na art. 930 k.p.c. Jednocześnie w obu pismach wskazywano jako właściwy środek powództwo przeciwegzekucyjne, którego chciałbym uniknąć ze względu na opłatę sądową. W jednym z orzeczeń SN wprost wskazano w takiej sytuacji, że właściwym środkiem powinien być wniosek do komornika o umorzenie egzekucji.

Powrót