Wpis na listę dłużników.

• Autor wątku Autor wątku ewaLiverpool
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewaLiverpool

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.Dowiedziałam się dziś,że zostałam wpisana przez bank na listę dłużników-BIK,jednak nigdy nie otrzymałam żadnego powiadomienia,upomnienia z banku.Właśnie znalazłam informację na ten temat i myślę,że niesłusznie mnie potraktowano.
"Dokonanie wpisu jest możliwe, gdy zalegasz z zapłatą od co najmniej 60 dni. Zgodnie z przepisami firma lub instytucja, której jesteś winien pieniądze, powinna powiadomić Cię o zaległości i ostrzec, że zamierza umieścić Twoje nazwisko na liście, jeśli nie oddasz jej długu. W tym celu firma powinna wysłać Ci listem poleconym wezwanie do zapłaty, a później jeszcze odczekać kolejnych 30 dni".
Proszę mi doradzić czy mam rację i co w związku z tym powinnam zrobić,jak się bronić???

cytowany fragment ustawy dotyczy Biura Informacji Gospodarczej a nie Biura Informacji Kredytowej....

wątek już był poruszany nawet dzisiaj... polecam poczytanie forum

Dziękuję za odpowiedź.Co do tematu poruszanego często na forum to ja nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania.Ja po prostu chę wiedzieć czy bank ma prawo zgłosić mnie na czarną listę dłużników do BIK-u bez uprzedniego poinformowania mnie o tym.Wogóle nigdy nie otrzymałam od banku żadnego upomnienia czy listu i o całej sprawie dowiedziałam się nagle z listu poleconego,po fakcie dokonanym.Wcześniej pisałam post na forum gdzie opisałam moją sytuację,padłam ofiarą banku AIG i chcę się bronić.
Bardzo proszę kogoś kompetentnego o odpowiedź na moje pytanie:
czy bank miał do tego prawo i co powinnam zrobic?

Do BIK-u przekazywane są informację o zaciągniętych zobowiązaniach kredytowych, tych niespłaconych ale również i tych spłaconych oraz bedących w trakcie spłaty, nawet bezposrednio po zaciągnięciu ich w banku. Bank ma prawo przekazywać takie informacje bez wiedzy osoby zaciągającej kredyt. Natomiat nie ma prawa bez wczesniejszego poinformaowania dłużnika dopisac go do BIG

rewizor napisał:
Bank ma prawo przekazywać takie informacje bez wiedzy osoby zaciągającej kredyt.
Tu akurat się nie zgodzę. Przy wnioskowaniu o kredyt, wnioskodawca wyraża zgodę na przekazywanie danych do BIK. Czyli jest informowany.

Baba Jaga napisał:
Tu akurat się nie zgodzę. Przy wnioskowaniu o kredyt, wnioskodawca wyraża zgodę na przekazywanie danych do BIK. Czyli jest informowany.

We wniosku kredytobiorca wyraża zgodę na sprawdzenie jego danych w BIK

Powrót