Wpis w KRD a przedawniony mandat

• Autor wątku Autor wątku Cravchenko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cravchenko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Chciałbym otrzymać poradę dotyczącą mojego problemu.
Sytuacja wygląda tak, że staram się wraz z małżonką o kredyt na budowę domu. Podczas rozmowy z konsultantem w banku otrzymałem informację, że jestem dłużnikiem w KRD i póki wpis nie zostanie usunięty z rejestru, kredyt nie zostanie mi przyznany.
Po rejestracji i innych czynnościach, dzięki którym dowiedziałem się przez co widnieję w rejestrze dłużników znalazłem wpis dotyczący starego wezwania do zapłaty z 2009r.
Pewnie wszystko byłoby opłacone, ale owe wezwanie nigdy do mnie nie doszło. Być może dlatego, że pracownik MPK błędnie spisał dane z mojego starego dowodu osobistego (błędne nazwisko i ulica zamieszkania).
Już pomijając ten fakt z danymi (w rejestrze widnieję pewnie dzięki poprawnie spisanemu PESELowi), z tego co się orientuję ów mandat przedawnił się już o dobre kilka lat. Kwota zadłużenia to 228,30 PLN. Szczerze powiedziawszy nie uśmiecha mi się jej zapłacić.
Jakie kroki podjąć żeby pozbyć się wpisu z KRD i wyjaśnić sprawę w możliwie jak najkrótszym czasie?

Cravchenko napisał:
Szczerze powiedziawszy nie uśmiecha mi się jej zapłacić.
Jakie kroki podjąć żeby pozbyć się wpisu z KRD i wyjaśnić sprawę w możliwie jak najkrótszym czasie?
szczerze, zapłać z odsetkami i wnoś do wierzyciela o usunięcie wpisu,

Powrót