Wpis wierzyciela do księgi wieczystej, a zakup nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku Ancheton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ancheton

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, mam pytanie. Zamierzam kupić mieszkanie na licytacji komorniczej. Dowiedziałem się jednak, że dopisanie wierzyciela do księgi wieczystej może trwać do 30 dni.
Jeżeli planuje zakupić takie mieszkanie, to skąd mogę się dowiedzieć, czy jest jakiś wniosek, który "wisi" i oczekuje na dodanie do KW?

Z góry dziękuję za poradę i pozdrawiam.

Kontakt z wydziałem ksiąg wieczystych sądu właściwego dla lokalizacji danej nieruchomości. Jest możliwość ustalenia ksiąg również w starostwie powiatowym. Następnie należy odnaleźć daną księge wieczystą (np. w internecie, gdyż księgi wieczyste są jawne i można sprawdzić na odpowiedniej stronie) i odczytać jej historię.

Dla nabywcy nie ma znaczenia ile postępowań z nieruchomości prowadzi komornik. Licytant nabywa rzecz bez wad prawnych i zasadniczo bez obciążeń. Są wyjątki ale jest ich tylko kilka, czytaj art.1000 KPC.

Kompletnie nie rozumiem punktu 3. Mam wyjątkowy problem z językiem prawniczym.

Jedyne co musisz wiedzieć, to że wszelkie obciążenia wygasają w momencie jak stajesz się właścicielem.

Są wyjątki, ale komornik przeważnie podaje je na obwieszczeniu. Dla pewności możesz zadzwonić do kancelarii i podpytać, czy występują jakieś służebności, czy inne prawa, które nie wygasną z nabyciem.

Takie wyjątki muszą być zgłoszone najpóźniej trzy dni przed licytacją, więc wszystko po tym terminie nie ma znaczenia. Komornik jeszcze w dniu licytacji poinformuje licytujących, jeśli coś się zmieni. Oczywiście zawsze możesz też podpytać na miejscu.

Powrót