Wpłata skumulowanych, małych darowizn gotówkowych na ślub a podatek od darowizny

• Autor wątku Autor wątku sayda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sayda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,

5 miesięcy temu wziąłem ślub. Od gości weselnych, wraz z żoną, dostaliśmy pewną liczbę kopert, a w każdej z nich znajdowało się trochę gotówki. Dwa dni po ślubie wpłaciliśmy tę gotówkę do banków - część na nasze wspólne konto, część na moje prywatne, ponieważ tam wzięty był niewielki kredyt gotówkowy, który przeznaczyliśmy na kupno samochodu. Wpłata na moje prywatne konto od razu została zużyta na poczet spłacenia owego kredytu.

Niedawno bank mojego prywatnego konta odezwał się do mnie z żądaniem wyjaśnienia skąd ta gotówka pochodzi. W związku z tym mam kilka pytań. Przepraszam, że je tak wypunktuję, ale sądzę, że tak łatwiej będzie je wszystkie przedyskutować.

1. Obie wpłaty były dość spore, jednak są wynikiem zsumowania wielu małych darowizn od gości weselnych. Czy coś takiego należy zgłaszać urzędowi skarbowemu? Każda z darowizn była niższa, niż 1000 zł.

2. Od banku dostałem gotowy druczek, na którym mogę zaznaczyć pochodzenie środków, jest tam też opcja darowizny. W przypadku bycia zwolnionym z opłaty podatku od darowizny, należy załączyć imię i nazwisko darczyńcy i dokument potwierdzający zwolnienie z tej opłaty. Nic takiego nie posiadam, darczyńców było wielu i niemożliwym będzie dojście do tego kto ile darował. Czy w naszym przypadku można jednak zaznaczyć darowiznę i załączyć jakieś pismo od nas samych, że zaręczamy, że jest to właśnie suma wielu małych darowizn?

Uprzejmie proszę o nieco informacji, które mogłyby rozjaśnić tę sytuację, ponieważ jestem prawnym laikiem i chciałbym tę sprawę rozwiązać, lecz nie jestem przekonany w jaki sposób mogę to zrobić.

Bardzo dziękuję

Obowiązek zgłoszenia deklaracji o otrzymaniu darowizny powstaje po przekroczeniu określonego progu kwotowego, który jest różny dla każdej grupy podatkowej.
I grupa podatkowa (małżonek, dziecko, rodzic, rodzeństwo, dziadkowie, pradziadkowie, wnuk, prawnuk, pasierb, ojczym i macocha, teściowie, zięć, synowa) 9637 zł
II grupa podatkowa (członkowie dalszej rodziny, czyli ciotki i wujkowie)7276 zł III grupa podatkowa(najdalsi członkowie rodziny i osoby niespokrewnione)4902 zł
Takie kwoty obowiązywały do października, zatem w momencie, kiedy otrzymałeś darowizny. Do otrzymanych na weselu darowizn należy doliczyć poprzednie otrzymane od tych samych osób darowizny z ostatnich 5 lat. Jeśli, tak jak piszesz, w kopertach były mniejsze kwoty i łącznie z darowiznami z ostatnich 5 lat nie przekroczyły wskazanych progów, nie musisz składać deklaracji i płacić od podatku.
Co do banku, to powinieneś zaznaczyć, że otrzymałeś pieniądze z darowizn. Nie bardzo jednak rozumiem, o jaki dokument potwierdzający zwolnienie z podatku od darowizn chodzi.

Bardzo dziękuję za informacje.

Co do dokumentu potwierdzającego to domyślam się, że chodzi o formularz SD-Z2, który składa się gdy darowizna jest duża i pochodzi od kogos z I grupy podatkowej, np rodzica.

Przejmuje mnie jedynie to, że nie mam pewności i jeśli bankowi, zgodnie z prawdą, odpowiem, że jest to kumulacja małych darowizn a jako załącznik dodam pismo, które sam sporządzę, że są to właśnie te małe kwoty - nie wiem, czy zostanie to uznane. Nie wiem też co może się wydarzyć w przypadku, gdy bank nie zaakceptuje takiego wyjaśnienia (choć nie wiem dlaczego miałby tego nie zrobić)

Bank ma obowiązek sprawdzania źródła pochodzenia środków na koncie. Z reguły weryfikuje to w przypadku wpłat dużych kwot. Jako źródło możesz podać nazwiska darczyńców i kwoty. Nie wiem tylko jaki dokument ma potwierdzić zwolnienie z podatku i skąd bank może wiedzieć, czy nie zapłaciłeś już podatku od darowizny.

Urząd skarbowy na wniosek podatnika wydaje specjalne zaświadczenie o uregulowaniu podatku o spadków i darowizn. Wspomina o nim art. 19 ust. 6 ustawy o podatku od spadków i darowizn, który stanowi, że w przypadku przedmiotów (w praktyce: nieruchomości) nabytych w drodze spadku lub darowizny notariusz, który miałby sporządzić akt ich zbycia (obciążenia) musi uzyskać (w praktyce od właściciela) zaświadczenie z US, że "nabycie jest zwolnione od podatku, że należny podatek został zapłacony albo zobowiązanie podatkowe wygasło wskutek przedawnienia".

Podstawą prawną wydania takiego zaświadczenia jest ogólny przepis art. 306a par. 1 Ordynacji podatkowej, który stwierdza, że "Organ podatkowy wydaje zaświadczenia na żądanie osoby ubiegającej się o zaświadczenie."

Przykładowy wzór wniosku o zaświadczenie: https://www.slaskie.kas.gov.pl/c/do...3-f039-4bb5-a5c3-5088488ca357&groupId=3559133

Odnosząc powyższe do tej sytuacji z bankiem - bankowi niemal na pewno chodzi właśnie o takie zaświadczenie.
Oczywiście nie bardzo może mieć ono zastosowanie w tej sytuacji. No chyba, że chcesz spróbować wystąpić o zaświadczenie o zwolnieniu darowizny od każdego z gości weselnych. Przy czym urząd skarbowy może nie chcieć go wydać bez przedstawienia jakiegoś papierka - choćby oświadczenia każdego z darczyńców o przekazaniu takiej a takiej kwoty. Uprzedzam też, że każde zaświadczenie to oddzielna opłata skarbowa 17 zł.

Jasne jest dla mnie, że procedury banku zostały stworzone z myślą o dużych darowiznach dokonywanych przez pojedynczych darczyńców, stąd taki, a nie inny kształt formularza. Osoba, która stworzyła procedurę w banku zwyczajnie nie przewidziała, że ktoś może wpłacać wiele zwolnionych od podatku darowizn (W sumie, to gdyby procedura taką opcję zawierała, to mogłoby to być wykorzystywane do prania pieniędzy, więc być może świadomie nawet tę opcję pominięto?).

Ale bank to nie urząd. Jeśli jest taki kłopot, to zawsze można się skontaktować z pracownikami AML banku i zwyczajnie zapytać jak wypełnić ten formularz żeby bank to zaakceptował. Może wystarczy im akt małżeństwa. Ewentualnie umowa na wynajęcie sali weselnej określającej liczbę "talerzyków" (urzędy skarbowe czasem o nią proszą, jak ktoś się powoła na darowizny ślubne).

Ale jeszcze bardziej jest prawdopodobne, że bank poprosi po prostu o krótkie opisanie sytuacji z darowiznami i mu to wystarczy.
A jak nie, to wtedy wróć na forum i się będziemy zastanawiać. :D

Dziękuję za wypowiedź.

Treść wiadomości od banku brzmi, że jeśli nie dostarczę odpowiednich informacji lub informacje te będą niekompletne, wtedy czeka mnie cała lista poważnych konsekwencji. Przez to boję się podejmować kroki, ponieważ jeśli coś będzie źle to bank może uznać temat za zamknięty a mnie "ukarać".

Odnośnie kontaktu z działem AML banku - najchętniej bym się skontaktował z bankiem i porozmawiał z kimkolwiek, zanim wypełnię i prześlę wypełniony formularz. Chciałbym tam również opisać sytuację. Jednak mam pewien opór - pomijając, że nie jestem pewien, czy możliwym będzie dla mnie skontaktowanie się z kimś takim, to czy pracownik banku nie odpowie/nie obsłuży mojej sprawy/zapytania w taki sposób, żeby to bank wyszedł na tym jak najlepiej? Wyobrażam sobie, że w ten sposób raz, że nic się nie dowiem a dwa, że temat może zostać zakończony w najgorszy dla mnie sposób.

Podsumowując, chciałbym porozmawiać z kimś z banku, ale czy nie jest możliwym, że to zaszkodzi mi i mojej sprawie? Myślisz, że mogę to bezpiecznie zrobić, nie szkodząc sobie?

Bardzo dziękuję i proszę o możliwie szybką odpowiedź, ponieważ jest to dla mnie bardzo ważna i stresująca kwestia.

Ostatnia edycja:
Co bank ci może zrobić? Masz tam jakieś pieniądze? Wypłać i zamknij konto.

W wiadomości mówią o zablokowaniu wszelkich transakcji i rozwiązaniu umów. Pieniądze tam jakieś mam, nawet trochę na giełdzie. Wiem, że mogę wypłacić, ale sęk w tym, że na tym koncie mam również kredyt hipoteczny na mieszkanie i obawiam się co się z nim może stać

Wg przepisów - m.in w zakresie przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy - darowizna może być zgłoszona i w kolejnym kroku zwolniona praktycznie tylko jeżeli zostanie dokonana przelewem lub przekazem pocztowym! Darowizny gotówkowe nie spełniają tego wymogu wobec czego wszystkie są opodatkowane.

"...kolejnym warunkiem, o którym podatnik musi pamiętać, aby nastąpiło zwolnienie od podatku od darowizn – w przypadku darowizny środków pieniężnych – jest udokumentowanie ich otrzymania dowodem przekazania:

-na rachunek płatniczy nabywcy,
-na jego rachunek, inny niż płatniczy, w banku lub spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej,
-przekazem pocztowym."

Czyli wszelkie koperty = podatek. Tyle. To, że nie osiągnięto progu, nie zwalnia z konieczności posiadania dowodu przekazania jak ww. Nie ma dowodu/przelewu? Podatek. I o to chodzi bankowi. Oraz US.

"W przypadku niespełnienia opisanych powyżej warunków (terminowego złożenia zawiadomienia oraz udokumentowania otrzymania darowizny), nabycie darowizny podlega opodatkowaniu na zasadach ogólnych. Nie ma wtedy miejsca całkowite zwolnienie od podatku od darowizn."

Edit:

Możesz wycofywać kasę, ale nie znaczy to, że bank nie poinformuje (aby być czystym) US. Jeżeli było to sporo środków (bodajże powyżej 10 tys.) to i tak poinformuje z automatu.
US może zablokować ci konto na czas dochodzenia a ma uzasadnione podejrzenia co do pochodzenia / braku opodatkowania tak samo jak bank.
Niechętnie to piszę ale... Idź do US - zapłać podatek - przekaż bankowi potwierdzenie tego. Nie kombinuj bo wg mnie już a późno a kiwać US i bank nie polecam.

Ostatnia edycja:
Kamil77ad napisał:
Czyli wszelkie koperty = podatek. Tyle. To, że nie osiągnięto progu, nie zwalnia z konieczności posiadania dowodu przekazania jak ww. Nie ma dowodu/przelewu? Podatek. I o to chodzi bankowi. Oraz US.

Kamilu wprowadzasz w błąd. Cały Twój post to nieprawda.
Darowizny, które nie przekraczają kwoty wolnej od podatku są - jak sama nazwa wskazuje - wolne od podatku i nie ma wymogu, aby były przekazane przelewem/przekazem. Jedynie darowizny przekraczające kwotę wolną, aby skorzystać ze zwolnienia dla najbliższej rodziny, muszą być udokumentowane przelewem lub przekazem.

TaxTex napisał:
Kamilu wprowadzasz w błąd. Cały Twój post to nieprawda.
Darowizny, które nie przekraczają kwoty wolnej od podatku są - jak sama nazwa wskazuje - wolne od podatku i nie ma wymogu, aby były przekazane przelewem/przekazem. Jedynie darowizny przekraczające kwotę wolną, aby skorzystać ze zwolnienia dla najbliższej rodziny, muszą być udokumentowane przelewem lub przekazem.

Mój wpis jest pewnym, może bardzo ogólnym, rozwinięciem stanowiska praktykowanego przez skarbówkę. US ma bardzo swobodną i często krzywdzącą interpretację przepisów dla podatnika.

Zagadnienie to zostało uregulowane w art. 4a ust. 1 pkt 2 ustawy SD.

przytoczę kilka cytatów:

"Analiza powyższego przepisu może zatem sugerować, że ze zwolnienia mogą skorzystać wyłącznie te darowizny, które zostały dokonane w formie przelewu bankowego lub przekazu pocztowego.
Natomiast przekazana darowizna w gotówce – „z ręki do ręki” – nie wypełnia tego warunku nawet w przypadku, gdy obdarowany następnie wpłaci środki na swój rachunek bankowy.

Taką wykładnię wciąż utrzymuje fiskus, co zresztą znajduje potwierdzenie w wydawanych interpretacjach podatkowych. Na przykład w piśmie z 11 grudnia 2019 roku wydanym przez Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej, nr 0111-KDIB2-2.4015.165.2019.1.MZ, czytamy, że nie można będzie udokumentować otrzymania przedmiotowych środków pieniężnych dowodem przekazania na rachunek bankowy skoro środki zostaną przekazane w gotówce. Następcza wpłata środków na rachunek bankowy osoby obdarowanej nie wyczerpuje normy tego przepisu.

W dalszej części uzasadnienia swojego stanowiska organ podatkowy wprost wskazał, że bez znaczenia są również motywy, jakimi będą kierować się strony darowizny, decydując się na przekazanie jej w formie gotówki. Ustawodawca jednoznacznie wskazał, jakie warunki muszą zostać spełnione, aby zwolnienie mogło zostać zastosowane.

Korzystanie z każdej preferencji podatkowej uzależnione jest od spełnienia wszystkich ustawowych przesłanek wymaganych do jej zastosowania. W konsekwencji darowizna w gotówce będzie podlegała opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn na ogólnych zasadach i nie znajdzie zastosowania zwolnienie na podstawie art. 4a ustawy o podatku od spadków i darowizn.

Takie samo stanowisko zaprezentował Dyrektor KIS w interpretacji z 17 maja 2019 roku, nr 0111-KDIB2-2.4015.50.2019.3.MZ."

Natomiast:

"Sądy administracyjne (zarówno WSA, jak i NSA) prezentują odmienne niż fiskus stanowisko i wskazują, że otrzymana darowizna w gotówce i następnie wpłacona na rachunek bankowy przez obdarowanego spełnia wszelkie przesłanki do zwolnienia od podatku od spadków i darowizny na mocy art. 4a ustawy."

"na etapie rozpatrywania sprawy przez organy podatkowe wciąż trzeba liczyć się z ryzykiem sporu. Fiskus bowiem konsekwentnie trzyma się wykładni zmierzającej do wniosku, że wyłącznie darowizny w formie przelewu bankowego daje prawo do zwolnienia. Podatnicy mogą jednak dochodzić swoich praw na etapie postępowania sądowo - administracyjnego."
źródło: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-...-mozliwosc-zastosowania-zwolnienia-od-podatku

Twórca tematu jest 5 miesięcy po ślubie (i prawdopodobnie tyle samo od wpłaty środków).
Wpłacił zbiorczo dużą kwotę. Bank chce wiedzieć skąd je wziął (wpłata gotówki). Duże wpłaty / transakcje są raportowane do skarbówki. Skarbówka prawdopodobnie będzie chciała to opodatkować. I "na słowo" autora raczej nie zaakceptuje że to zbiorcza wpłata "małych kwot zwolnionych z opodatkowania". W którymś momencie odezwie się do autora tematu. Może iść z tym do sądu. Ale tak czy siak bez wizyty w US nie widzę opcji zakończenia tematu. A zostawiać sprawy odłogiem nie radzę. Dokonał wpłaty - flaga w systemie jest. Wezwanie do złożenia wyjaśnień z banku dostał.
Co do podatków. Wszystko zależy od interpretacji przepisów, urzędnik w US swoje a sądy swoje.

Informacje przez ciebie podane dotyczą zwolnienia w ramach grupy 0. W takich wypadkach następuje całkowite zwolnienie od podatku od darowizn. W przypadku autora chodzi o niepodleganie opodatkowaniu z powodu nieprzekroczenia kwoty wolnej od opodatkowania.

Kamil77ad napisał:
Zagadnienie to zostało uregulowane w art. 4a ust. 1 pkt 2 ustawy SD.

Kamilu, oprócz art. 4a, o którym piszesz i którego dotyczą interpretacje jest jeszcze art. 9, który wprowadza kwoty wolne od podatku. Jest to przepis zupełnie niezależny od art. 4a i znacznie starszy od art. 4a.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do tego, że darowizn nieprzekraczających progów z art. 9 (zaktualizowanych w październiku 2022) nie trzeba zgłaszać do fiskusa, to przeczytaj art. 4a ust. 4 pkt 1 ustawy, który stanowi, że:

Przepis prawny:
4. Obowiązek zgłoszenia nie obejmuje przypadków, gdy:
1) wartość majątku nabytego łącznie od tej samej osoby lub po tej samej osobie w okresie 5 lat, poprzedzających rok, w którym nastąpiło ostatnie nabycie, doliczona do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio nabytych, nie przekracza kwoty określonej w art. 9 ust. 1 pkt 1

Powrót