wrobienie w przestępstwo

• Autor wątku Autor wątku hello
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hello

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Mam kolege, który został przez swojego znajomego wrobiony w pobicie i kradzież 50 zł, ten znajomy powiedział policji, że przyjechał właśnie do mojego kolegi a także, że razem w tym uczestniczyli. Kolega został wezwany na przesłuchanie, poszedł,mówił policji, że w tym nie uczestniczył, że tam go nie było,policjanci kazali mu mówić prawdę, dostał za to w twarz a policjanci spisali inne zeznanie niż on mówił w rzeczywistości tzn. napisali, że on tam był i w tym uczestniczył, przesłuchanie nie było nagrywane. Co można z tym zrobić?
Mój kolega nie poszedł na sprawę. stwierdził, że i tak nikt mu nie uwierzy. dostał za to grzywnę 500zł, nie ma pieniędzy na spłatę, pewnie przyjdzie komornik, czy za to grozi kara więzienia jeśli tak to ile?

Coś w Twoim opisie "nie gra". Skoro kolega nie poszedł na rozprawę, i dostał od Sadu za to niestawiennictwo 500zł to oznacza że kolega występuje tam jak świadek a nie jako oskarżony.
Jeżeli kolega jednak dalej nie będzie się stawiał na rozprawy, to Sąd karze go przymusowo doprowadzić, a w ostateczności po prostu go aresztuje.

Powrót