Wrocic do Polski

• Autor wątku Autor wątku cheri22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cheri22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam mam pewny dylemat, otorz jestem samotna matka wychowujaca 21 miesieczna corke. Ja jak i corka mamy obywatelstwko niemieckie (corka sie w Niemczech urodzila) ja rowniez mam polskie. mam meldunek w Niemczech i w Polsce,a corka tylko w niemczech, niedlugo chce wyjechac do polski na dluzszy czas tzn na ok rok i chcialabym by corka miala rowniez obywatelstwo/PESEL) w Polsce i meldunek czy jest to legalne? czy nie bede miala w zwiazku z tym problemow?gdyz nie chce nas stad wymeldowac gdyz nie wiem co sie stanie np za rok czy dwa czy tu nie wroce? pobieram tutaj kindergeld jak i dofinansowanie na dziecko z jugendamtu.w polsce chcialobym sie zameldowac jako bezrobna ze wzgledu na swaidczenia lekarskie w razie gdyby corka sie rozchorowala.prosze o pomoc

No z jugendamtu swiadczenia chyba Ci sie nie beda nalezaly juz...jezeli do Polski wrocisz..poniewaz osoba pobierajaca ten Unterhaltsvorschuss musi tu zamieszkiwac i sama...bez partnera..A z nimi lepiej nie zadzierac..co do dwoch meldunkow to duzo ludzi ma Ja tez mialam tu i w Polsce przez kilka lat..dziecko tez urodzilam w Niemczech(obywatelstwo Ja i dziecko niemieckie)to chyba nie jest karalne(i wydano mi akt urodzenia Polski w polsce na podstawie niemieckiego..ale swiadczenia pobierac z jugendamtu i do Polski wyjechac..to czarno to widze...

hmm nie rozumiem dlaczego sie wszyscy uparli na ten polski adres zameldowania?
do czego niby on ma sluzyc? bo od 2009 roku weszla nowela prawa administracyjnego i zameldowanie jest tylko stwierdzeniem faktu a nie jakims obowiazkiem,
a do tego w swietle obecnie obowiazujacych przepisow stwierdzenie braku zamieszkiwania w danym lokalu moze spowodowac wymeldowanie w trybie administracyjnym

Ja mysle ze nie wszyscy sie uparli choc jest duzo takich osob.Wiekszosc tych co tu juz dlugo mieszkaja poprostu wyjechali do Niemiec i nie wymeldowali sie z Polski...i dlatego latami maja ten meldunek..choc to bardzo proste...Mi wystarczyl jeden telefon do Gminy..przyslali mi wniosek do wypelnienia..odeslalam i wymeldowana..bo tak po prawdzie to po co mam byc zameldowana..nawet mi dowod Polski nie potrzebny wiec tez nie mam.

dziekuje wam za opdpwoedzi ale skad jugendamt ma wiedziec ze bede wpolsce?

dowie nie dowie,ale jak do tego dojdzie to nie chcialabym byc w Twojej skorze!!
z Jugendamtem lepiej nie zadzierac

wystarczy ze zadzwonia lub wysla pismo z terminem wizyty, jak sie nie stawisz .. umoczysz i to niezle 8)

poza tym we wnioskach na dole(które podpisałaś)pisze wyraźnie za co grozi kara lub grzywna
miedzy innymi za wyjazd z dzieckiem do innego kraju(lub jak zamieszkasz z partnerem )obojętnie jakim i 20 innych jeszcze punktów(co wolno a czego nie)

No tak niby racja,dziekuje za odpowiedzi

Powrót