Współautorstwo !

• Autor wątku Autor wątku LadyD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LadyD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Mam pewien problem. Od niedawna współpracuję z rysownikiem zagranicznym. Wiem o człowieku bardzo niewiele, tylko to, że jest dobry, że jest bardzo dobry. Zaczęłam z nim realizować scenariusz na komiks. I komiks również jest bardzo dobry 8) :D
Miło się współpracuje, co nie zmienia faktu, że jeśli zostanie wydany - nie chciałabym jako scenarzystka ( w dodatku niepełnoletnia) zostać na lodzie. Licencja wychodzi z gry. I teraz takie pytanie :
Czy powinnam podpisać umowę o współautorstwo ?
Jak ta umowa powinna wyglądać, co zawierać etc. ?
Czy ktoś powiada wzór takiej umowy ?
W moim przypadku jest to relacja rysownik/scenarzysta
Ogólnie - wszelkie informacje w tym temacie.
Z niecierpliwością czekam na odpowiedź i z góry dziękuję.

Tak, powinna Pani zawrzeć umowę o współautorstwie, jeśli potem zamierzacie go rozpowszechniać. Pozwoli to uniknąć w przyszłości wielu nieporozumień.
W umowie powinny być zawarte osoby tworzoące dany projekt z podziałem na rolę, adresami, pełnymi danymi osobowymi. Czyli Pani jako scenarzystką, ewentualnie wymienienie innych funkcji jakie Pani pełni w projekcie.
Dodatkowo warto zawrzeć: cele umowy (tzn. wyraźny podział ról, za co każda strona jest odpowiedzialna, terminy z których trzeba się wywiązać, forma akceptacji dzieła przez drugą ze stron oraz całości utworu, tryb wprowadzania ewentualnych poprawek), czy podział jest równy czy nie, można przepisać art. 9 ust 3 ustawy o prawie autorskim i prawach pokewnych ( i w ogole posiłkować się tym artykułem), wspomnieć o licencji na ten komiks (skąd, wpływ tej licencji na sam komiks, prawa osób trzecich do komiksu), późniejszej ewentualnej eksploatacji utworu. Jest to poprostu umowa na wykonanie danego dzieła, przy uwzględnieniu współautorstwa i późniejszych praw do niego (każdej jego cześci jak i całości).

Tyle mi przychodzi teraz do gowy.

Powrót