Wspolna droga, a płot przy mojej posesji.

• Autor wątku Autor wątku dadycool
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dadycool

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Mam pytanie zanim zacznę coś robić.
Jestem właścicielem działki jednej z 5, które są obok siebie.
Wzdłuż tych 5 działek mamy zrobioną bardzo fajną drogę dojazdową o szerokości 4.5m. Pozostaje 1.5m niezagospodarowane. Łącznie działka na, której jest droga ma 6m szerokości. W tej działce mam udział 1/5. Droga jest nasza nie będzie oddawana na rzecz gminy.
Na tym obszarze tego 1.5m wzdłuż naszych działek jest położony wodociąg, który jest oddany na rzecz gminy (podpisywaliśmy służebność).
No i mój problem tudzież zapytanie brzmi tak.
Czy ja mogę po pierwsze położyć kostkę z podjazdu bezpośrednio do tej drogi przez ten obszar 1.5m czy muszę kończyć kostkę równo z moją działką i te 1.5m będzie bez utwardzonego dojazdu do mojej posesji.
I dwa czy mogę na tym obszarze 1.5m wzdłuż swojej działki postawić plot. Nie mówię,że przy samej drodze czyli na całej szerokości tych 1.5m ale chociaż w połowie.
Zasadniczo chodzi mi o to czy mogę w jakiś sposób zagospodarowac te 1.5m wzdłuż mojej działki, które i tak jest częścią wspólną całej działki "drogowej" czy nie i tak mam zostawić między drogą fajnie zrobioną,a moją działką pustkę, która będzie zarastać chwastami np.
Poniżej link do zdjęcia jak to wygląda.
Czerwona linią to drogą nasza wewnętrzna, niebieska linia to wodociag.
Ta przestrzeń między drogą (czerwone), a moją działką ma właśnie te 1.5m.
Ni jak to zostawić tak bez sensu.

https://i.postimg.cc/rshBX2PD/Screenshot-20240802-165132-Adobe-Acrobat.jpg

Dziękuję

A co na to pozostali wspolwlasciciele drogi ?

Co do zasady chcesz zarządzać nieruchomością wspólną, wymagana jest zgoda pozostałych właścicieli

No i tu jest problem.
Na ten moment jest 3 właścicieli. Główny, który sprzedawał te działki plus jeszcze jeden. 2 pozostałe działki nie mają jeszcze nabywców. Ci dwaj mówią,że im to nie przeszkadza, szczególnie,że ja nie chce się przykleić płotem do drogi tylko z tych 1.5m w połowie postawić ok 70cm i tylko wyjazd z posesji ok 5m dojechać kostką praktycznie do drogi.
Nie mają nic przeciwko,ale jak będą Ci pozostali nie wiem.
Pytanie brzmi jak w tych 2 pozostałych trafi się np ktoś bardzo wredny (chociaż nie ingeruje to w jego działkę,ani w drogę), a ja zrobię płot jak napisałem co może się stać w najgorszym wypadku?
Sąd i nakaz rozbioru płotu?

Jeżeli wszyscy właściciele obecnie się zgadzają, to bierz to na piśmie i rób. Później już nie będzie nic do gadania. Pozostali cię nie interesują, bo nie są jeszcze właścicielami. Będziesz miał już teraz zgodę wszystkich współwłaścicieli i wszystko będzie poprawnie

Powrót