wspólnota czy spółdzielnia? Proszę o radę!

• Autor wątku Autor wątku mojeżycie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mojeżycie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Czy warto kupić mieszkanie we wspólnocie? Mam obawy, boję sie nagłych remontów oraz konsekwencji, gdy inni mieszkańcy nie płacą czynszu. W spółdzielni tego nie odczuwam. Inna sprawa, że większość zniszczonych kamienic to wspólnoty. Co z tego, że mieszkanie jest ciekawe, gdy tynk odpada z zewnątrz. Czy moje obawy są uzasadnione? Interesuje mnie spokojne mieszkanie a nie użeranie się z zarządcą itp. Bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniem. Nie wierzę , że na forum nie ma osoby, która miałaby takie doświadczenia.

spółdzielnia czy wspólnota?

Proszę o podzielenie się doświadczeniem, ja nie mam żadnego jeżeli chodzi o wspólnotę i boję się, że wpakuję się w coś.

Obawy są jak najbardziej uzasadnione. Po pierwsze trzeba skontrolować/sprawdzić zarząd wspólnoty. Jeżeli wspólnota posiada zarządcę/firmę zarządzającą proszę tam się udać - często posiadają aktualne informacje.
Dodatkowo proszę pamiętać, że nabycie lokalu we wspólnocie to nabycie również udziału we wsłasności lub wieczystym użytkowaniu nieruchomości.
Ważne jest aby wspólota posiadała fundusz remontowy. Nagłe naprawy mogą kosztować właścicieli lokali duże pieniądze. Remont elewacji to kosztowna sprawa, a wada elewacji to straty ciepła. Do tego remont dachu. Brak instalacji c.o., nawet czasem sanitariatów, stare instalacje elektryczne, gazowe, wod.-kan. Gminy sprzedając takie lokale umywają sobie ręce. A remonty kosztują.
Wspólnota zarządza taką kwotą jaką ma, jak nie ma to wiadomo kto płaci w takim przypadku : właściciele lokali (np. udziałów lub przy założeniu, że 1 właściciel to 1 głos).
Przypominam, że spółdzielnie mogą zarządzać wspólnotami, o ile posiadają uprawnienia zarządcy.
Polecam lekturę ustawy o własności lokali.

Powrót