wspólnota majątkowa w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku alekny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alekny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Mam pytanie. Brat ożenił się z obywatelką Rumunii w Niemczech. Bratowa od 8 roku życia przebywa w Niemczech i nabyła wszystkie prawa niemieckie łacznie z tym, że jeśli chce może przyjąć obywatelstwo niemiecki - dziadek był Niemcem). Oboje są zameldowani w mieszkaniu wynajmowanym.Brat uzyskał pozwolenie na pracę, pracowal tam ale rok temu stracił pracę. Maja 5 letnią córkę.
Pół roku temu otworzyli inters, który został zapisany na bratową, gdyż brat przebywał na zasiłku dla bezrobotbych) Pieniądze na otworzenie tego interesu zostały pożyczone ode mnie czyli siostry. Ja natomiast wraz z nasza matką wzięłam kredyt hipoteczny aby mu te pieniądze pożyczyć. Podpisaliśmy umowę pożyczki, ale nie u notariusza.W umowie jest napisane, że pożyczka jest wyłącznie dla mojego brata jako jego odrębny majątek i że będzie spłacał ten kredyt po 500 Euro miesięcznie.
Obenie brat ma problemy małżeńskie, nie wiadomo czy nie dojdzie do rozwodu. Czy to prawda, że nie należy mu się polowa pieniędzy z tego intersu? Tu nie chodzi o to ,że on chce jej wszystko zabrać tyko podzielić się po polowie. Ona również twierdzi, że może wyrzucić go z mieszkania. Czy to prawda? Zaznaczam, że brat zajmuje się dzieckiem, płaci za wszystko co małej potrzeba i od początku prowadzenia działalności pomaga bratowej w tym interesie a obecnie po skończeniu zasilku chce otworzyć swoją działalność i zostać współwłaścicielem tego interesu. Czy ona może sie na to nie zgodzić?

Powrót