Wspólnota mieszkaniowa

• Autor wątku Autor wątku Mateusz1977
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mateusz1977

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.

Mam do Szanownych Państwa kilka pytań:

1. Tytułem wprowadzenia: ochrona budynku pilnuje podwórza i zaparkowanych tam samochodów. Jest opłacana z funduszu eksploatacyjnego (40 gr od 1 m2). Mam mieszkanie o powierzchni 100 m2, nie posiadam samochodu, muszę jednak płacić te 480 zł rocznie. Przykładowo inny mieszkaniec (lokal 50 m2) z jednym lub dwoma samochodami parkującymi na podworcu płaci 240 zł rocznie. Czy jest to w zgodzie z kodeksem cywilnym art. 140. i art. 64. p. 1, 2 i 3 Konstytucji RP?

2. Art. 29 ust. 3 o zarządzie nieruchomością wspólną mówi, iż prawo kontroli działalności zarządu służy każdemu właścicielowi lokalu, Zarząd wspólnoty mieszkaniowej odmawia okazania dokumentów do kontroli i wglądu. Zachodzi podejrzenie popełnienia przestępstwa finansowego. Zwrócić się do prokuratora? Czy zażądać administratora sądowego?

3. 31 marca 2007 roku skończyła się pięcioletnia kadencja zarządu wspólnoty mieszkaniowej, która nie otrzymała absolutorium i w czasie dorocznego zebrania mieszkańców oficjalnie ogłosiła rezygnację z dalszego pełnienia tej funkcji. My, mieszkańcy, zaprezentowaliśmy listę 10 wybranych kandydatów na zarządców - z wyższym wykształceniem i licencją zawodową w pełnym zakresie usług. Listę tę wręczyliśmy ustępującemu zarządowi za potwierdzeniem złożenia dokumentu. Po otrzymaniu tej listy zarząd nie pozwolił powiesić zawiadomienia dla mieszkańców na tablicy ogłoszeń wspólnoty mieszkaniowej. Wywieszane przez nas ogłoszenia były natychmiast zrywane, a na mnie zarząd wezwał Policję, strasząc prokuratorem. Oficjalne stanowisko ustepującej rady jest nastepujące: nie zrzekniemy się pełnienia funkcji zarządu ze względu na brak następców o odpowiednich kompetencjach. W jaki sposób zmusić tę klikę do ustąpienia ze stanowiska?

1. Tak.
2. A konkretnie jakiego przestępstwa?
3. Nie bardzo rozumiem, to w końcu ten zarząd ustąpił czy nie?
W każdym razie art. 20 ust. 1 ustawy o własności lokali: ,,Zarząd lub poszczególni jego członkowie mogą być w każdej chwili na mocy uchwały właścicieli lokali zawieszeni w czynnościach lub odwołani"

Powrót