wspólny kredyt zadłuznie windykacja

• Autor wątku Autor wątku tygrysm1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tygrysm1

Użytkownik
Odpowiedzi
58
witam 2 lata temu wraz z konkubentem wzięłam kredyt gotówkowy kwota 20000 na 8 lat ,, w chwili obecnej nie jestem już w związku z konkubentem ... kredyt miał ciągłość spłaty gdy ja płaciłam z mojej pensji ,, od momentu gdy przeszłam na urlop wychowawczy spłatą miał zając się współkredytobiorca mój dochód to 468 zł a rata kredytu 415 zł , ja nie mam za co go spłacać ,, dostałam teraz pismo ze na pożyczce jest zadłużenie równe 5 ratom ,, pytanie moje dotyczy tego co mogę zrobić by zmusić współkredytobiorce do spłacania chociażby części raty . czy jest możliwość podzielenia tego kredytu na dwa oddzielne . jak mogę wyjść z tak beznadziejnej sytuacji . spłacając raty należycie pozbawię się środków do życia .

Macie spłacać solidarnie, prawdopodobnie zgodnie z umową wierzyciel może żądać zapłaty od was obojga i każdy odpowiada za cały kredyt.

Jeśli nie było żadnych innych ustaleń między wami, możesz żądać od współkredytobiorcy, aby oddał ci (lub spłacał wierzycielowi) połowę kwot, które ty spłacasz.

Powrót