wspolny majatkowa

• Autor wątku Autor wątku Amenia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Amenia

Użytkownik
Odpowiedzi
38
witam,

chcialabym sie dowiedziec co wchodzi we wspolny majatek i czy wspolny majatek liczy sie od dnia slubu. Zawarlam zwiazek malzenski dwa lata temu i wydaje mi sie, ze nic razem nie posiadalimy wowczas. Czy ponizej wymienione rzeczy wchodza we wspolny majatek:(moge sie domyslac odp na niektore z ponizej ale prosze o pomoc osoby kompetentne):
1) dom kupiony w UK przez meza na jego nazwisko przd zawarciem zwiazku
2) dom kupiony w UK podczas trwania zwiazku przeze mnie po wyprowadzeniu sie meza z naszego wspolnego wynajmowanego mieszkania. Dom ten jest na moje panienskie nazwisko.
3) grunt w Polsce zakupiony przez meza przed zawarciem zwiazku
4) mieszkanie odziedziczone przez meza w testamencie
5) wyposazenie domu z punktu 1) ktore bylo kupowane zarowno przez jak i po zawarciu zwiazku malzenskiego.

Dodatkowo chcialabym sie dowiedziec jak wyglada sprawa zadluzen jesli chodzi o wspolny majatek. Poniewaz obydwa domy kupione w UK sa oczywiscie na kredyt. Ponadto ja osobiscie mam pewne zadluzenie na kartach kredytowych oraz maz rowniez.

Z gory dziekuje za opdpowiedzi

Ostatnia edycja:
Nie wiem dokładnie co stanowią przepisy w UK, więc napiszę swoją opinie, gdyby te nieruchomości znajdowały sie w Polsce.
1. Nie
2. Tak
3. Nie
4. Nie
5. Tu to sprawa dyskusyjna trochę.

Przenoszę do prawa unijnego, aby wypowiedziały się osoby obyte w prawie UK.

dziekuje bardzo za odp.

w swietle prawa angielskiego nasze "majatki" sa osobne, bo sa na nasze osobne nazwiska. Ale zastanawiam sie, czy ten nasz "majatek" w UK jest brany pod uwage przy rozwodzie w Polsce. I od kiedy wspolnota majatkowa zaczyna istniec, bo cos mi brzeczy w glowie, ze trzeba byc w zwiazku malzenskim przynajmniej 5 lat... ale nie jestem pewna...

Powrót