Wspólny zakup i odzyskanie pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku na123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

na123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam. w październiku 2007r. kupiłem ze znajomym maszynę za 10 000zł (płaciliśmy po połowie). teraz nasze stosunki się popsuły, maszyna jest w posiadaniu kolegi, a ja chcę odzyskać zainwestowane pieniądze. umowy nie spisywaliśmy, ale mam świadków, że dawałem pieniądze (moja żona i żona kolegi były z nami przy zakupie).
jak powinno wyglądać pismo/prośba o zwrot tych pieniędzy? w necie nic pasującego nie moge znaleźć

Trudne. Musi uznać dług....a o to będzie niełatwo. Brak umowy kupna-sprzedaży, brak umowy pożyczki, świadkowie wątpliwi (bliscy)
Wezwanie do zwrotu ( za zpo) nie ma magicznej mocy. Próbuj ale ja czarno widzę. Owszem teoretycy wspominają, uzasadniają że umowy ustne? Wzbogacenie? I innych takich, ale sale sadowe są jakby innego zdania... gdyż z uwagi na art 720 sąd nie dopuszcza dowód z lipnych świadków, świstków papieru a jedynym dokumentem, jest wezwanie do zapłaty i zwrotka.
Słowem jak twój partner zbagatelizuje wezwanie do zapłaty i nie uzna długu masz pod górkę i to w Himalajach.....
Nie polemizować ze mną ...:D

Możesz też spróbować podejść znajomego jakąś umową gdzie będzie zapisane że składaliście się razem na ten sprzęt, po ile itd. Jeśli Ci to podpisze będziesz miał podstawę, jeśli nie to zrobisz jak napisał korf. Wszystko zależy od znajomości prawa przez tego znajomego.

Powrót