Współpraca przy tworzeniu portalu oraz naruszenie praw

• Autor wątku Autor wątku devmob
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

devmob

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, jakiś czas temu tworzyłem portal internetowy z grupą osób które zgłosiły się do mnie jako chętne do pomocy, niektóre z tych osób znam prywatnie. Role podczas tworzenia były podzielone - ja tworzę cały design strony, zamieniam projekt w kod a oni implementują funkcje niezbędne do tworzenia portalu internetowego.

Po jakimś czasie mieliśmy podzielne zdania na pewien temat więc zerwałem z nimi współpracę jako "organizator" całego przedsięwzięcia. Kilka dni temu zauważyłem że tworzą swój portal przy czym wykorzystują zaprojektowane przeze mnie podstrony internetowe, grafiki do promocji na facebook'u.

Całość była moją 3 miesięczną pracą którą chciałbym kontynuować i zrealizować swój pomysł, lecz jeśli to oni będą pierwsi wyjdzie na to że to ja ukradłem cały pomysł jak i "layout".

Co mógłbym zrobić w tej sytuacji?

Wezwij pismem zpo do zaprzestania naruszania Twoich autorskich praw majątkowych i osobistych, przedstaw swoje roszczenia (Art. 79., Art. 78.), poinformuj o odpowiedzialności karnej (Art. 116., Art. 115.). W razie braku reakcji złóż doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. http://forumprawne.org/prawo-autors...-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html

[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

W kodzie strony(jest to strona z licznikiem do otwarcia portalu) nie zostały zmienione nawet linijki kodu w których ewidentnie widnieje nazwa mojej marki, czyli sprawa jest prosta. Lecz co jeśli w samym interfejsie użytkownika(html) te osoby wnosiły drobne poprawki kosmetyczne(pokroju zmiana marginesu itp), dalej przysługuje mi pełne prawo do tego co zakodowałem?

Tak, ponieważ na korzystanie z opracowania utworu, a tutaj to miało miejsce, wymagana jest zgoda autora utworu pierwotnego.

Rozumiem że bez problemu mogę ubiegać się o odszkodowanie? Jedna z tych osób która miała głównie dostęp do plików nie jest pełnoletnia(najprawdopodobniej to ona "wyniosła" projekt poza serwer) a nie chce się jakoś szczególnie bawić w rozprawy sądowe, w takiej sytuacji odpowiadać będzie rodzic?

Powrót