Współpraca z informatykiem

• Autor wątku Autor wątku tomekgr00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomekgr00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
od pewnego czasu współpracuję z informatykiem, którego zadaniem jest bieżąca modernizacja (zmiany w oprogramowaniu) i aktualizacja moich trzech stron internetowych. Stworzył o również czwarty serwis wykorzystując do tego celu własne (napisane przez siebie) oprogramowanie, tzw. system zarządzania treścią (CMS). Tworzy również na moje potrzeby pomniejsze strony internetowe, tez w oparciu o własne oprogramowanie. Rozliczam się z nim miesięcznie w formie ryczałtu. Wystawia mi co miesiąc f-re VAT i jako nazwę towaru/usługi wpisuje "Usługi informatyczne w miesiącu...". Nie mam z nim podpisanej żadnej umowy o współpracy.
Czy w związku z tym, może on zażądać ode mnie dodatkowego wynagrodzenia za przeniesienie praw autorskich na oprogramowanie, które stworzył do obsługi tych stron.

dziękuję

tomekgr00 napisał:
Czy w związku z tym, może on zażądać ode mnie dodatkowego wynagrodzenia za przeniesienie praw autorskich na oprogramowanie, które stworzył do obsługi tych stron.
W ogólności tak.

A w szczególności:

#1. Informatyk, tworząc strony internetowe (a w szczególności własne kody, grafiki, teksty, etc.) posiadł tym samym wszystkie prawa autorskie (osobiste, majątkowe i do zezwalania na realizację praw zależnych) do swoich prac.

#2. Jeśli nie było innych umów pomiędzy Wami, to Ty otrzymałeś jedynie egzemplarze tych prac z domyślną licencją na ich wykorzystanie. W takim przypadku zapłaciłeś za licencję na korzystanie ze strony, a nie za przeniesienie majątkowych praw autorskich do strony. Chyba, że Waszą intencją było od razu przeniesienie majątkowych praw autorskich, a jedynie nie sformalizowaliście tego wcześniej z uwagi na niewiedzę. Tak, czy inaczej, musicie sobie to teraz na początek wyjaśnić.

Dla rozwiania wątpliwości, przeniesienie własności egzemplarza utworu (dzieła - tu, strony www) nie skutkuje przeniesieniem praw autorskich - Art.52. - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych".

#3. Aby dokonać przeniesienia majątkowych praw autorskich do strony powinieneś posiadać pisemną umowę przeniesienia majątkowych praw autorskich do strony www lub zawrzeć z informatykiem pisemną umowę o dzieło w której znalazłyby się dodatkowo zapisy o przeniesieniu praw autorskich na Ciebie, czyli zamawiającego. Natomiast samo prowadzenie bieżące stron mogłoby się odbywać na zasadzie umów - zleceń.

#4. Po przeniesieniu wszystkich majątkowych praw autorskich do stron (kodów, grafik, lay-outu, etc...) informatyk nie mógłby już z nich korzystać nie uzyskawszy Twojej zgody (np. w pracach dla innych klientów)

#5. Powinieneś wziąć również pisemne oświadczenie od informatyka, że jego dzieła nie naruszają praw (w tym autorskich) osób trzecich. Takie oświadczenie jest niezależne - czy wykorzystujesz stronę na zasadzie licencji czy po przeniesieniu majątkowych praw autorskich. Jest to bardzo istotne, bo gdyby tak się stało, to za naruszenia odpowiadać mógłbyś również Ty...

Poszukaj w archiwum działu (opcja 'Szukaj') podobnych tematów - było ich wiele.

Powrót