Współpraca z zagraniczną firmą

• Autor wątku Autor wątku pietr4s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pietr4s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Od listopada 2016 roku współpracuję z firmą z Wielkiej Brytanii. Na początku naszej współpracy otrzymałem umowę o dzieło na miesiąc. Nie wiedziałem, że podatek powinienem zapłacić sam i czekałem na PIT od pracodawcy na koniec roku przy rozliczeniu.

Pracodawca był przekonany, że zawarł ze mną umowę zlecenie i że podatek płace sobie sam. Dzwonił dzisiaj do mnie prosząc o wyjaśnienie sytuacji i mówiąc że potrzebuje faktury za moje usługi żeby rozliczyć się w UK. Czy jest jakiś sposób na wyjście z tej sytuacji? Czy mogę wystawić fakturę nie mając działalności gospodarczej za okres listopad 2016 - lipiec 2017?

Jaki sposób rozliczania byłby najlepszy z zagraniczną firmą? Jaki podatek muszę od tego zapłacić z zarobionych pieniędzy?

Bardzo dziękuję za wszystko odpowiedzi.

Troche nie wiem 'o co kaman'.
Jesli dobrze zroumialem - przebywasz w PL, nie masz zarejestrowanej dzialalnosci i podpisales kontrakt z firma UK o wykonanie jakiejs pracy, dziela, tak?
Teraz firma UK zada od Ciebie rachunkow, zeby mogla to sobie 'wliczyc w koszta' i odliczyc od podatku? Jednak ty nie mozesz takiej wystawic, gdyz... (nie masz dzialalnosci w PL ;p). Zgadza sie?

Nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedziwec na Twoje pytanie, gdzyz jest zbyt wiele 'niewiadomych'. Tak naprawde wszystko powinno byc w umowie ktora zapewne otrzymales. Napisz wiecej informacji...

baks napisał:
Troche nie wiem 'o co kaman'.
Jesli dobrze zroumialem - przebywasz w PL, nie masz zarejestrowanej dzialalnosci i podpisales kontrakt z firma UK o wykonanie jakiejs pracy, dziela, tak?
Teraz firma UK zada od Ciebie rachunkow, zeby mogla to sobie 'wliczyc w koszta' i odliczyc od podatku? Jednak ty nie mozesz takiej wystawic, gdyz... (nie masz dzialalnosci w PL ;p). Zgadza sie?

Nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedziwec na Twoje pytanie, gdzyz jest zbyt wiele 'niewiadomych'. Tak naprawde wszystko powinno byc w umowie ktora zapewne otrzymales. Napisz wiecej informacji...

Wszystko jest dokładnie tak jak mówisz! Co w takiej sytuacji? Czy mogę wystawić rachunki ze wsteczną datą? Czy istnieje jakaś możliwość podsumowania wszystkich otrzymanych do tej pory pieniędzy i wystawienie jednego zbiorczego rachunku? Czy można te pieniądze potraktować jako zadatek na software który przygotowywałem?

To jest troche bardziej skomplikowane... Masz kopie umowy od pracodawcy? Czy byles zatrudniony jako 'self-employed'; 'part time'; 'contractor'; 'fixed term' ?? To ma duze znaczenie w Twoim przypadku...

Umowa jest po polsku i wygląda jak zwykła, standardowa umowa o dzieło z datą od 1 - 31 listopada 2016 ... Jak chcesz to podeślę na priv.

Powrót